Gasztró

Nehezen alszol el? Mutatjuk mit kell enned lefekvés előtt

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.24 | 08:52

Az talán senkinek sem újdonság, hogy álmainkra és az alvásra is nagymértékben kihat, mit fogyasztottunk lefekvés előtt. Most mutatunk néhány olyan ételt, amitől biztos nyugodt, békés és pihentető éjszakában lesz részed.

Forrás: pixabay.com/Hans CC0

Az elsők mindenekelőtt a szójából készült termékek. A szójabab ugyanis tele van L-típusú triptofánnal, ami egy esszenciális aminosav, tehát a szervezet nem tudja előállítani, úgy kell gondoskodnunk a beviteléről. Nos, segít a neurotranszmitter szerotonin képződésnek, magyarán elősegíti a természetes alváshoz szükséges anyagok gyors létrejöttét. Már egészen kis mennyiségben is jelentősen előidézheti a minél egyszerűbb álomba merülést.

Aztán ott vannak a banánfélék. A közkedvelt déligyümölcs gyakorlatilag tömve van olyan anyagokkal, amik a tökéletes alváshoz kellenek. Természetes forrás a B6 vitaminnak, ami fontos az alváshoz szükséges melatonin képződéshez. Szintén sok benne a magnézium és a kalcium, ami meg azért fontos, mert amíg alszol, segít a testednek regenerálni az izmokat.

via GIPHY

A cseresznyefélékből szintén jó dolog bekapni néhány szemmel fogmosás előtt. Sőt, még segíthet elálmosodni is, tele van ugyanis melatoninnal, amit amúgy akkor termel a szervezet, ha alvásra van szüksége. De szintén segít az alvás ciklikusságának szabályozásában is. A kutatások azt mutatják, hogy a leghatékonyabbak akkor leszünk, ha egy órával a tervezett lefekvés előtt majszolunk el némi gyümölcsöt.

Ki gondolná, hogy a jázminrizs szintúgy jó altató. A tudósok bebizonyították, hogyha olyan ételeket eszünk elalvás előtt, melyek könnyen emészthető szénhidrátban dúskálnak, lecsökken az álomba merülés ideje. Márpedig ha valamiben, akkor ebben a jázminrizs nagyon erős.

Persze a legjobb recept személyenként ugyanúgy változhat, mint a másnaposság ellenszerének titka. Annyi bizonyos, hogy az orvosok szerint lefekvés előtt két órával együk meg az utolsó falatot – ha nem akarunk álmatlanul vagy félálomban hánykolódni néhány jó kis rémálommal szórakoztatva magunkat.

Forrás: pixabay.com/Hans CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló