Femin

Az IMDb is bevezeti a női filmek külön jelzését

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.10 | 12:30

Azonnal látszik, ha hölgy a mű írója, rendezője és szereplője: az F-besorolás lesz a női filmesek jele.

Frozen / Youtube
Frozen / Youtube

Az Internet Movie Database, azaz a filmek legnagyobb, internetes adatbázisa elkezdte alkalmazni az F-ratinget, azaz azt a feminista osztályozást, amelyik kiemeli, ha egy alkotás írója, rendezője vagy főszereplője nőnemű.

Ez a minősítés 2014 óta létezik, a Bath-i filmfesztivál ügyvezető igazgatója, Holly Tarquini jóvoltából, mely azzal a céllal jött létre, hogy

támogassa a filmes nőket és hogy megváltoztassa a vásznon látható történeteket.

A Bechdel-szabály játszott közre a besorolás megszületésénél, mely rendszert Alison Bechdel képregényíró talált ki. Ennek a tesztnek a fokmérője az, hogy egy fikciós munkában legalább két nő szerepeljen, akik a férfiakon kívül valami más témáról is beszélgetnek. Ez a nők aktív jelenlétét biztosítja a filmes alkotásokban, a nemi aránytalanságokat elkerülendő. (Amelyik film nem megy át a teszten, attól az még nem biztos, hogy szexistának számít. Példa erre A Rózsa neve, ami egy kolostorban játszódik – a szerk.).

Tarquini rendszere egy darab F-et ad, ha a fent említett pozíciók egyikét nő tölti be, de ha egy alkotás mindhárom kritériumnak megfelel, akkor akár 3F-et is kaphat.

Több, mint 40 filmfesztivál és mozi is elfogadta már ezt az osztályozást, most az IMDb is beadta a derekát. Több, mint 21 ezer alkotás mellé biggyesztettek F-et, kezdve a Frozennel.

Nagyszerű dolog, hogy már ebben az adatbázisban is böngészhetünk az alapján, hogy nők részt vettek-e egy film elkészítésében. Ez azért fontos, mert a női filmek kevesebb promóciót kapnak, és így nehezebben találják meg a közönségüket is

– számol be a fesztiváligazgató hölgy a Guardiannek.

Col Needham, az IMDb főnöke is elismerését fejezi ki a BBC-nek:

Az F-besorolás kiválóan kiemeli a nőket a vásznon, és a kamera mögött is.

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogja a népszerű adatbázis bevezetni ezt az osztályozást. Hogyan fog megjelenni, akár grafikusan is, az F-kategória, vagy csak a keresőoldal használatával tudjuk majd megtalálni az F-filmeket?

Tarquini egyelőre elégedett:

Örülök, hogy 21800 művet sikerült megjelölni ezzel az F-címkével. Persze szeretném, hogy ha az F-logó hangsúlyosabban meg is jelenne ezekben a filmekben.

Annak dacára, hogy széles körben elterjedt már a besorolás, a fesztiváligazgató hölgy szerint még rengeteg tennivaló vár rájuk: még inkább növelni kellene a hölgyek számát a filmszakmában.

Remélem, hogy az F-kategória egyszer feleslegessé válik majd, és tényleg fele-fele arányban fogunk a körülöttünk levő világról történeteket mesélni.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló