Femin

Hogy mi? Az űrhajón van sminkkészlet is?

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.04 | 16:17

A kozmosz és a kozmetika nem ég és föld ám! A NASA mérnökei számolnak a nőnemű asztronauták igényeivel is.

A NASA nemrégiben megosztott egy visszatekintős képet, egy bontatlan sminkcsomagról. Hogy miért volt arra szükség, hogy kozmetikai táskát vigyenek az űrhajósok a kozmoszba, arra is megvan a csattanós válasz. Bizony a NASA csúcsmérnökei izzadták ki magukból ezt a sárga neszeszert, melyre a Sally Ride nevű, nőnemű asztronauta idézete is felhívta a figyelmet. És ha az Első Amerikai Űrhajós Hölgy megszólal, akkor bizony annak jelentősége van.

Képzeljük el, hogy az Űrügynökség végtelen bölcsességgel bíró férfi tudósai kupaktanácsot tartanak, arról, hogy szerintük az űrhajós nőknek szüksége lesz-e odafent kozmetikai csomagra. Szinte hallom a lelki füleimmel, ahogyan megvitatják, mi is kerülhet a sminkes táskába.

A NASA mindig küldött egy sztenderd tisztasági felszerelést, amióta embereket lőnek az űrbe. A csomagba borotva, arcvíz, fogselyem és még szőlőzsír is került. A borotvahab nélkülözhetetlen, ugyanis a lenyírt arcszőrzet enélkül elszállna, és gondokat okozhatna. Minden egyes tételt biztonsági és gyúlékonysági szempontból is tüzetesen leteszteltek, amit még ezen felül hozzáadtak az űrhajósok készlethez.

A csomagolásra is vonatkoztak előírások. Minden darabot le kell szíjazni, és cseppmentes üvegben kell tárolni a folyadékokat. Mert a legapróbb szösz vagy darabka a tüdőbe vagy a gépezetbe okozva nagy galibát okozhat. Egészen ’78-ig mindenki jól elvolt a fedélzeten a fésűivel és körömcsipeszeivel, míg meg nem jelent hat hölgy, a 35 új űrhajós közt. A FLATS program, mely a női asztronauták kiképzését takarja, már a ’60-as években elindult, melynek eredménye ekkorra váltott élesre.

A másik nem megjelenése számos új feladatot adott: külön öltözőszekrények kellettek a tornateremhez, melyek tartalma is némi fejtörésre adott okot, Ride szerint. Míg a sima pólók és boxeralsók a mai napig megfelelnek az uraknak, addig a melltartók és bugyik nem minden hölgy méretét találják el.

Semmilyen fehérnemű nem volt nők számára, pizsamanadrággal és pólókkal kellett beérnünk.

– teszi hozzá Dr. Rhea Sedon, aki a ’78-as osztályt erősítette.

Folyó ügyek

A bugyi még hagyján, de hogy alatta mi legyen? A férfiak vizeletét az űrruhába épített, kondomszerű slag gyűjtötte be, ami a nőknél kevésbé kivitelezhető.

Valerie Neal, a Smithsonian múzeum kurátora, akik az említett sminkkészletet is birtokolják, további űr-budoár-titkokba is bevezet.

Olyan rugalmas műanyag eszközben gondolkodtak, amelyet tölcsérként felhelyezve használhattak volna a nők, de nem igazán járt sikerrel a projekt.

Az igazi megoldás már a piacon volt, és csak kicsit kellett a nagy koponyáknak megbabrálniuk: a pelenka vált be a nőknek.

A Pampers már nagyon ment ’78-ban, és két anyuka is volt az űrhajósok közt. Viszont felnőtt kiadásban, ami ráadásul újrahasznosítható, még nem volt akkor elérhető ilyen betét.

Vérre megy

A menstruáció ugyanígy kemény diónak bizonyult: nem tudták még akkor, hatással lesz-e a női ciklusra az űrrepülés. Abban az időben még ezekről a nemspecifikus kérdésekről nem voltak agyontájékoztatva a férfiak:

A havi vérzés intim dolognak számított, azt sem tudták, mit kérdezzenek róla. Az egész csapatnak meg kellett tanulnia, hogy alkalmazkodjanak egymás sajátosságaihoz. Ride-ot egy egyhetes útra például száz darab tamponnal küldték ki. A mérnökök kivették a csomagolásból, és egymás után kötötték a darabokat, mintha virslik volnának.

Manapság a nőknek lehetőségük van arra is, hogy szüneteltessék a menzeszt, amíg odafent tartózkodnak. A beavatkozás precíz fogamzásgátlást igényel, spirállal, amit visszatértükkor el is lehet távolítani.

A galaxis szépe

A sminkes táskára visszatérve – ami például Ride-ot egy hangyányit sem érdekelte:

A hátam közepére sem kívántam, hogy ilyesmire fecséreljem a perceimet a kiképzésem során. Pár női kollégát viszont felkértek arra, tervezzék meg, mi kerüljön a neszeszerbe.

Seddon számára pont, hogy fontos volt az, hogy ne nézzen ki nyúzottnak, vagy ne olvadjon bele a háttérbe:

A kisebbség nevében beszélek. Ha készülnek rólam fent képek, akkor nem akarok sápadtnak tűnni, ezért kértem be pár alapfelszerelést. Nem voltam egyedül, aki szerette ha rúzs van rajta, miközben az űrben tartózkodik.

Persze nem olyan sminket vitt fel, mintha szórakozni menne; de sápadtsága miatt inkább kifestette magát, hogy frissnek tűnjön a fotókon. Szemceruza, szempilla- és szemhéjfesték, arcpirosító, sminklemosó és szájfény is rendelkezésére állt.

Kézenfekvő

Amiért viszont odavolt a legtöbb nő, az a kézkrém. A Clinique gyártmányát nagyon szerették:

Ha átment a teszten, akkor bárki magával hozhatta a kedvenc márkáját is.

Az Air and Space múzeum gondosan őrzi ezeket a szépségápolási termékeket, melyek nemcsak egyszerűen az emberiség űrkorszakának mementói. Külön fényt vetnek a nőkre, mint az ezen a tudományos területen újonnan megjelent humán erőforrásokra, akik miatt módosítani kellett pár előírást is.

Ride szerint:

Szempont volt, mikor minket kiválogattak, hogy lehetőleg olyan férfiak kerüljenek be, akik a nőkkel is képesek együttműködni. Rokon lelkekből állt össze a csapatunk, nem voltak balhéink. Kezdettől fogva tisztelettudó és összetartó osztályunk volt.

A sminkes szütyő fotója időnként felbukkan az interneten, ami arra kellene, hogy emlékeztessen minket, hogy érdemes még kényelmesebbé tenni azoknak a bátor embereknek – férfiaknak és nőknek – az életét, akik a lehetetlent kísértik. Megérdemlik, hiszen nap mint nap kockáztatják a testi épségüket, a mi érdekünkben – összegzi a Racked.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló