Femin

Megszólal a nő, ki 32 hetes terhesen vállalta az abortuszt

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.25 | 07:09

A világ egyik talán legmegrázóbb interjúja az, amit egy Elisabeth álnéven nyilatkozó 35 éves nő adott a Jezebel-nek 32. hétben megszakított terhességéről.

A nő és a férje egy ideje már szerettek volna gyereket, de az első próbálkozás sikertelen volt: Elisabeth a 10. héten elvetélt. A második terhességnél remélték, hogy minden rendben lesz, de a 16. héten aggasztó híreket kaptak: a baba nem fejlődik rendesen. Ezt követően vizsgálat vizsgálatot követett, és egyre több optimista hanggal találkoztak: talán mégis minden rendben lesz. Az egyik orvos egyenesen azt mondta, hogy ha a magzat a 32. hetet megéli, az életkilátásai egészen jók lesznek.

Telt-múlt az idő, Elisabeth és férje igyekezett nem beleélni magát a szülői szerepbe, de ez persze nehezen ment. A 31. héten aztán fény derült egy olyan ritka, máig meghatározhatatlan genetikai rendellenességre, amelynek következtében az orvosok azt mondták,

a baba legfeljebb néhány napig maradna életben méhen kívül.

A pár ekkor már tudta: nem szeretnének még két hónapon át szenvedni és aztán kisfiuk halálát végignézni, inkább az abortuszt választják. Aznap este Elisabeth whiskey-vel próbált felejteni: akkor már tudta, hogy ezzel vége a dalnak, hiszen egész terhessége alatt mániákusan egészségesen élt.

A pszichés és fizikai nehézség mellett azonban ott volt a politika is: a harmadik trimeszterben csupán Coloradóban végeznek abortuszt, és a boulderi abortuszklinikát vezető 78 éves Dr. Hern is folyamatos fenyegetéseknek van kitéve. A procedúra ritka, nagyjából 6 órán át tart, és 25 ezer dollárba, vagyis csaknem 7 millió forintba kerül. A páciens egy injekciót kap, amely megállítja a magzat szívét, majd újabb gyógyszereket azért, hogy a szülés ne induljon meg. Ez a szakemberek szerint akár négy órát is igénybe vehet, Elisabethék esetében másfél óra volt, mire az életfunkciók elmaradtak.

“A legszörnyűbb az, hogy két héttel a műtét után még mindig terhesnek nézek ki, és az idegenek az utcán folyamatosan érdeklődnek és gratulálnak. Ezért aztán nem akarom lelombozni őket, egyszerűen csak eljátszom, hogy boldogan várjuk a babát. Mit tehetnék?” – mondja Elisabeth. Üresnek érzi magát, hisze csaknem egy évig volt várandós, mégsincs gyermeke, és nem tudja, mit hoz a jövő. Úgy érzi, szeretnének még próbálkozni, de most már senkinek sem fog beszámolni arról, hogy gyereket vár: egyszerűen elvonul a világ elől, és reménykedik, hogy a kilenc hónap végén egészséges utódnak ad életet.

Kép: https://pixabay.com/hu/users/TC-TORRES-215646/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló