Femin

Ezeket a színeket kell többet viselned, ha sikeres akarsz lenni az életben

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.10 | 06:45

Gondold csak át, mennyi időbe telik, míg kiválasztod a tökéletes outfitet egy állásinterjúra, vagy egy fontos megbeszélésre? Fél óra? Egy óra? Még több? Bárhogy is, nagy valószínűséggel a ruha megválasztásával több időt vacakolsz, mint magával az eseménnyel.

Fotó: Pixabay / LisaLiza CC0

Sajnos az a helyzet, hogy ha tetszik, ha nem, az emberek bizony a külső alapján ítélnek. Egyetlen másodperc is elég, hogy a partner eldöntse, mennyire vagy szimpatikus neki, csupán az alapján, hogy mit viselsz és hogy nézel ki. Nem csoda, ha ennek fényében óriási rajtunk a nyomás, hiszen mielőtt megszólalhatnánk, a ruháink már egy csomó mindent el is árultak rólunk. Ezért van szükség arra, hogy megtanuljunk az öltözködésünkkel is üzenni, ám ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Bár az is fontos, hogy a megjelenésünk ne legyen divatjamúlt, a legfőbb szempont mégis a szín.

Egy jól megválasztott árnyalattal megfelelő benyomást kelthetünk már az első találkozásnál is.

Piros

A színek pszichológiájában nincs még egy olyan szín, amely jobban felhívná magára a figyelmet. Ezt talán magyaráznunk sem kell, hogy miért van így, a piros a vér és a veszély színe, de párosítják a szerelemmel és a háborúval is. Egy piros ruha felerősíti a viselője szexuális kisugárzását, ezt több kutatás is megerősítette már. Azok a nők, akik piros ruhát viselnek jó eséllyel több férfit tudnak az ujjaik köré csavarni, de nemcsak ruhák esetében működik ez a teória, a piros rúzs is ugyanezt a hatást éri el. Ez a szín felerősíti az érzékeket, izgalmasnak és stimulálónak állítják be viselőjét, ezért ha randira készülsz, mindenképp fontold meg, hogy kis fekete helyett most inkább egy izgalmas piros ruhát válassz!

Fekete

Bár a színelmélet nem is tekinti színnek, mégis ez az egyik legtöbb erőt és magabiztosságot sugárzó árnyalat. Hivatásos labdarúgó- és hokicsapatok tanulmányozása során két kutató, Frank és Gilovich azt a felfedezést tették, hogy a fekete mezt viselő játékosok agresszívabban, sokszor sportszerűtlenül viselkednek meccs közben, a szakértők szerint fekete szín felerősíti a dominanciára való hajlamot a viselőjében. Ezt a tulajdonságát érdemes kihasználni például olyan stresszes helyzetekben, mint egy állásinterjú, ahol alárendeltségünket egyensúlyba hozhatjuk és így még több magabiztossággal léphetjük át az akadályokat. A fekete tökéletes szín, ha azt szeretnénk éreztetni, hogy a kezünkben van az irányítás, nem is meglepő, hogy a divatvilágban is ez a legmeghatározóbb árnyalat.

Kék

Ha a kék színre gondolunk, az első szó ami beugrik a nyugalom. A pirossal ellentétben a kék biztonságot, kényelmet és bizalmat sugároz, pontosan ezért olyan népszerű szín a politikusok körében is. Több kutatás szerint is a legtöbben a jóságra asszociálnak a kék színt megpillantva, ezért azokban a helyzetekben, ahol fontos döntést kell meghozni érdemes ezt az árnyalatot viselni. Megnyugtató és stresszoldó befolyása miatt pozitívan hathat az események kimenetelére, a divat világában pedig a minőséget és a kifinomultságot szimbolizálja. Ugyanakkor nem minden esetben veszi magát ennyire komolyan a kék szín, az élénkebb árnyalatai játékosságra és kreativitásra utalnak, éberség látszatát keltik.

Rózsaszín

A rózsaszín igazi evolúción ment keresztül az elmúlt években, ezzel pedig az egyik kedvencünkké is vált a listából. A korábbi tanulmányok arra következtettek, hogy az emberek többsége szerint ez az árnyalat “női szín”, hiszen a férfiak kéket, a nők pedig rózsaszínt kell hogy viseljenek. Ez az 1920-as évekig éppen fordítva volt, ekkor még a fiúgyermekek színe volt, ellenben a kék a kislányok öltözékét jellemezte. Szerencsére egyre nyitottabb a társadalom ennek a perspektívának a levetkőzésére, és már nem a Barbie babákkal, hanem függetlenséggel, szelídséggel és gondoskodással párosítják. Ezen kívül erőt és tettrekészséget sugall, így rendkívül sok szituációban alkalmazható. Halványabb árnyalatai nyugtató hatást idéznek elő, ám az élénkebb rózsaszín éppen magabiztosságot, izgalmat vált ki viselőjéből.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló