Femin

Úgy görcsölsz menstruációkor, hogy szinte belehalsz? Nem képzelődsz!

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.16 | 15:13

Brit tudósok szerint női hisztinél jóval több, amit a menzesszel megszenvedsz.

Egy orvosszakértő meg van arról győződve, hogy akár szívrohamhoz is mérhető fájdalmakat élhetnek át nők azokon a piros betűs napokon. A Good.is számol be erről a jelentésről, amit John Guillebaud írt. A londoni University College nőgyógyász professzora szerint valóban pokoli kínokat állhatsz ki, amit eddig nem nagyon vettek komolyan az egészségügyben.

Guillebaud szerint ez esetben mindegy, milyen nemű az orvosunk:

A férfi doktorok nem élik át ezt a fájdalmat, amely némely páciensüknél jelentkezik, ezért alábecsülik az erejét is. De ha női orvosunk van, akkor sem mindig kapunk együttérzést. Lehet, hogy őt pont nem érinti ilyen intenzíven ez a probléma, vagy pedig neki is „megvan”, és hősiesen állja a sarat, ugyanezt elvárva a betegétől is.

A fájdalomcsillapító sem elég minden esetben. Aki dysmenorrheában szenved, azaz a fájdalmas menstruáció tüneteit produkálja, annak endometriózisa is lehet (azaz méhen kívülre terjedő méhszövete) mely meddőséget is okozhat, ha nem megfelelően kezelik. Ez a panasz minden tizedik nőnél előfordul. Ez alól a hírességek sem kivételek.

hi it’s lena leave me a message

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on

Lena Dunham, a Girls című HBO sorozat 31 éves alkotója szenved endometriózisban. Dunham nemrégiben olyan rosszul volt, hogy ki kellett szállnia a széria promóciós munkáiból is. Egy esszében foglalta össze küzdelmeit: nemcsak állapotát, de az orvosi ellátást illetően is. Sokáig nem tudta mi a baja, míg 24 éves korában egy laparoszkópos beavatkozás során diagnosztizálták ezt az elváltozást.

A Quartz riportere, Olivia Goldhill is megszenvedte a piros betűs napokat.

Az MRI vizsgálat előtt hiába panaszkodtam a doktoromnak, mekkora kínokat élek át. Szabályosan tojt rám.

Mostanában kezd nyomni a latban ez a téma az egészségügyben is; kutatások folynak, és párbeszédek indulnak róla:

Mondd el az orvosodnak, a barátaidnak, a munkatársaidnak. Beszélnünk kell a fájdalmas, elhúzódó menzeszről, mert rengeteg nő életét keseríti meg.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló