Szépség

Egy ex-testépítő kemény támadást intéz a diéták és az ideális alak mítosza ellen

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.02 | 09:14

Jól esik Taryn Brumfitt bátorító sorait olvasni, főleg így az ünnepi kajakóma után.

Youtube
Youtube

Az ausztrál hölgy a testkép-előítéletekre fókuszál Embrace (Ölelés) című, felkavaró filmjében. A mozi egyébként egy dokumentumfilm, mely Tarynt kíséri el a világ számos pontjára, aki azzal szembesül, hogy nők zöme rendkívül elégedetlen az alakjával. Még a hollywoodi színész-műsorvezető hölgyet, Ricki Lake-et is mikrofonvégre kapja. Beszélget egy olyan szikh nővel is, aki nem hajlandó megtörni a vallásos regulákat, inkább elviseli, hogy a kialakult policisztás ovárium szindrómája miatt szakálla nőjön – számol be a Guardian.

Az egyik legdrámaibb részben egy olyan anyukával ismerkedünk meg, aki emlőrák miatt elvesztette a fél mellét. Kristy szerint

A fiaimnak ez jó poén: egy anya, akinek egy melle van. Ezzel tudnak hencegni.

De bozóttűzben sérült bőrű nőt is bemutat a film, amelynek a készítésébe azért vágott bele Taryn, mert

Szükségét éreztem annak, hogy beszélgessünk ezekről a témákról. Ezek a nők ugyanazon mennek keresztül, ahogyan én is éreztem magam, bezárkózva az otthonomba. Azt akartam, hogy lássák, nincsenek egyedül.

Brumfitt annak idején megfizette a tökéletesség árát. A harmadik szülése után mániákusan vissza akarta szerezni lányos alkatát, ezért büntetős diétát és kemény edzéseket vezetett be. Még egy testépítő versenyre is bejutott. Megcsinálta, de belül kétségbeesett és boldogtalan volt. Azóta egy lezserebb életstílust vállalt fel, és egy előtte-utána képpárt is posztolt magáról. A hajszálvékony énjéhez képest sokkal boldogabb, dacára, hogy felszedett pár plusz kilót.

Gondoltam, pár embernek segíthetek ezzel, de a reakció őrületes volt. Internetes szenzáció lettem, és szinte azonnal egy heves nemzetközi párbeszéd kellős közepén találtam magam. A világ minden tájáról jelentkeztek nők, hogy elmondják, mit gondolnak a saját testükről.

És ez csak a kezdet volt. Azóta létrehozta a Body Image Movement nevű fórumot, majd belevágott a filmezésbe. Kapott bőven támadásokat is: szégyellje magát, és hogy még a férjét is lejáratja ezzel.

Olyan világban élünk, ahol a női testet eltárgyiasítják és szexista célokra használják fel a reklámokban, napi szinten. Ezt szinte már természetesnek fogadjuk el. A filmemmel ezt a mérgező tökéletesség-elképzelést szeretném ellensúlyozni.

Pozitív visszajelzések is érkeztek, még férjektől is. Ez azért fontos, mert az egész emberiséget érinti ez a kérdéskör, nemcsak a hölgyeket. Sőt, a tinédzser fiúk szteroid-problémáira is érdemes volna jobban odafigyelni.

Dönthetsz úgy, hogy az egész életedet a testeddel való háborúzással töltöd, diétákkal és szégyenkezéssel, de úgy is, hogy élvezni fogod, amid van, és így egy felszabadultabb, izgalmasabb sors vár rád. Én már választottam.

A 2016 augusztusában készült filmet Angliában január közepétől vetítik a mozik, melynek előzetese itt látható:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.