Orosz-ukrán háború

Hazugság, hogy Putyin Orbánnak szállítja el a kárpátaljai hadifoglyokat

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.11 | 11:18

Az orosz tévé alapján állította ezt pár Putyin-párti Facebook-oldal.

Nem igaz, hogy az orosz hadsereg az Ukrajnában besorozott és elfogott kárpátaljai magyar katonákat átadja Orbán Viktornak, ha megadják magukat, írják a Telex tényellenőrzői.

Egy ismert Putyin-párti Facebook-oldal szerkesztő a Magyar Békekör oldalán arról írt ugyanis, a magukat önként megadó magyarokat az orosz kormány egyenesen Orbánnak szállítja majd el, légijáraton.

Az információról Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is megkérdezték, aki annyit válaszolt a Telexnek: „fake news.”

Mint kiderült, az álhír a Rosszija 1 állami orosz tévén leadott, egyik interjúból terjedt el, ahol Viktor Korotcsenko, az orosz védelmi minisztérium Köztanácsának elnöke oroszul úgy nyilatkozott:

„Ukrajnában megindult a nemzeti kisebbségek – így a magyarok – erőszakos mozgósítása. Nagyon fontos, hogy az információs lehetőségeinket kihasználva tudassuk azokkal a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárokkal, akiket most erőszakkal mobilizálnak, és átvezényelnek a különleges katonai művelet területére, hogy az első adandó alkalommal jöjjenek át a frontvonalon, és adják meg magukat az orosz fegyveres erőknek. Gondolom, meghozzuk a szükséges döntéseket, ahhoz, hogy ezeket a magyar nemzetiségű embereket, akiket erővel kényszerítenek arra, hogy Oroszország ellen harcoljanak, átadhassuk Orbán Viktor kormányának. Közvetlen repülőjáratot indítunk Moszkva és Budapest között, és minden magyar katonát, akit erőszakkal mozgósítottak az ukrán erők, eljuttatunk Magyarországra. Ott, feltételezem, Orbán Viktor kormánya megtalálja a módot, hogy támogatást nyújtson nekik.”

Ez egyelőre inkább moszkvai katonai propaganda mint valós értesülés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló