Orosz-ukrán háború

Videón ahogy drónnal semmisítik meg az orosz helikoptert és legénységét az ukránok

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.08 | 15:18

Ismét kiderült, hogy a modern hadviselést mennyire meg tudják változtatni az olyan fejlett és precíz eszközök mint a Bayraktar TB2-es repülőgép. 

A Bayraktar TB2 a világ egyik legelterjedtebb fegyverek bevetésére is képes közepes magasságú, hosszú bevetési idejű pilóta nélküli harci repülőgépe, drónja. A török Baykar Technology vállalat által fejlesztett drónból több mint 300 példány készült. A TB2-esek világszerte 400 ezer órányi repülésen és több ezer éles bevetésen vannak túl.Ennek a drónnak tulajdonítják többek között 2020. évi örmény–azeri háború eldöntését is, persze a Bayraktar drónok jelentős szerepet kaptak a 2022. évi ukrán–orosz konfliktusban, ahol számos orosz célpontot semmisítettek meg illetve felderítési adatokkal segítették az ukrán tüzérséget és hadvezetést.

A repülőgépek maximális felszállótömege 700 kg, amelyből 120 kg lehet hasznos teher, utazómagassága 6000 méter, maximális repülési ideje pedig 27 óra. A drónt a szabványos konténerben elhelyezett földi irányító központtól (GCS) legfeljebb 300 km távolságra távolodhat el.

A TB2 drónok jellemzően 2 MAM-C és 2 MAM-L bombát hordoznak egyidejűleg.

A tegnap előtti videón az látszik, ahogy ez a szerkezet a Kígyószigeti csata során egy orosz Mi-8 helikoptert semmisít meg, miközben arról éppen a csapatok szállnak le.

A Mi–8 vagyis a Hip NATO kódú jármű egy szovjet-orosz közepes szállító helikopter, amelyet a Mihail Mil vezetése alatt álló OKB–329 tervezőirodában fejlesztettek ki többcélú, polgári és katonai feladatokra. Az Aeroflot, a Szovjet Légierő és a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei széles körben alkalmazták.

Oroszország már rengeteg ilyen helikoptert veszített Ukrajnában, és az alábbi videó is remekül mutatja meg azt, hogy a modern hadviselést mennyire meg tudják változtatni az olyan fejlett és precíz eszközök mint a Bayraktar TB2-es repülőgép.

Összehasonlításképpen a helikopter 2,5 millió dollárba kerül, még a drón a felébe, és a MAM-L (Smart Micro Munition) rakéta kb. 25 ezer dollárba. 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.