Orosz-ukrán háború

Fogságba ejtett külföldieket gyilkolnának le az orosz szakadárok

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.10 | 09:48

Három, az ukrán háború során fogságba esett külföldi katonát ölnének meg az oroszok.

Az agresszor oroszokon kívül senki által el nem ismert, Ukrajnából kiszakított orosz bábállam, a Donyecki Népköztársaság bírósága halálbüntetésre ítélt három, Ukrajna mellett harcoló külföldi önkéntest – írja a BBC. A 28 éves brit Aiden Aslin, a 48 éves brit Shaun Pinner és a marokkói Szaadun Brahim közül a Cossackgundi néven blogot is vezető Aiden Aslin a legismertebb. A hatvanezer követőnek

blogoló katonát Mariupolban ejtették foglyul az oroszok,

ahol az ukrán tengerészgyalogságnál szolgált. Az úgynevezett „népköztársaság” legfelsőbb bírósága szerint az illetők zsoldosok, az angol katonák családja szerint viszont a reguláris ukrán hadseregben harcoltak. A lázadó oroszok szerint zsoldosokra nem érvényes a hadifoglyok sorsát szabályozó nemzetközi szerződés, míg a hadifoglyok kicserélhetőek.

Ha hadifoglyoknak tartanák őket,

orosz hadifoglyokra cserélhetőek lennének anélkül, hogy a rájuk kiszabott ítéletet végrehajtanák. Pinner és Brahim erőszak hatására beismerték, hogy „erőszakos hatalomátvételi kísérletben vettek részt,” illetve mindhárman elismerték, hogy „terrorcselekmények kivitelezését gyakorolták.” Aslint korábbi felvételek szerint legalább egyszer megverték az oroszok. A vád szerint elkövetett cselekményekért donyecki kotta szerint alapvetően 15-20 év börtön jár, viszont háború idején halálbüntetés és vagyonelkobzás is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló