Orosz-ukrán háború

Putyin bevetette a vákumbombát, brutális pusztítást okozott

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.02 | 12:18

Ukrán források szerint legalább 50 ukrán hadifogoly halt meg egy orosz ellenőrzés alatt álló területen felállított hadifogolytáborban, amit egy ilyen bomba ért. 

Kép: MTI/Kreml

Az ukrán főügyész Andrij Kosztyin szerint az Olenivkában megölt 50 ukrán hadifogollyal nem rakétacsapás, hanem vákuumbomba végzett július 29-én – idézte az Interfax-Ukraina hírét angolra fordítva a Kyiv Independent a hírfolyamában, amelyet az Index közölt tovább.

Kosztyin elmondta, az Ukrajna és több nemzetközi szakértő által lefolytatott előzetes vizsgálat szerint a bomba állítólag a hadifogolytáborban robbant fel, és biztos, hogy nem rakétatámadás történt.

Az Index cikke szerint egy ilyen vákuumbomba jellemzően benzinnel van töltve, amit szétporlasztanak egy terület felett a robbanás pillanatában, és a kialakuló benzinfelhőt egy második töltet berobbantja. A magas hőmérsékletű, intenzív robbanás a területen lévő minden oxigént magához szippant, és elhúzódóbb hatású és tovább tart, mint egy hagyományos bomba felrobbanása. Egy “átlagos” bombához képest pedig nagyobb hő- és lökéshullámmal jár, ami nagyobb területet tud elpusztítani. Az emberekkel egy ilyen bomba több módon is tud végezni: vagy a lökéshullám pusztítja el őket, vagy pedig a robbanás levegőt elszívó ereje – ilyenkor egyszerűen kiszippantja az ember tüdejéből a robbanás a levegőt. A bomba a robbanás 2-300 méteres körzetében mindent és mindenkit képes elpusztítani.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló