Sport

Ősi inka labdajátékot lehet ismét játszani Mexikóban

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.05 | 14:15

Az ulama újra divat lehet.

Nemrég hivatalos pályát is kapott a többszáz éves múlttal rendelkező labdajáték, az ulama Mexikó fővárosában. Néhányan úgy döntöttek, hogy feltámasztják azt az ősi dél-amerikai labdajátékot, amelyet az aztékok, a maják és az inkák is játszottak. Már korábban is volt erre próbálkozás Mexikó egyes őslakos régióiban, de a fővárosban eddig nem volt ulamaudvar egészen mostanáig.

Fotó: Rocio Vazquez / AFP

A régészeti leletek alapján a játékosok egy speciális övet és ágyékkötőt hordtak, és majdnem négykilós gumilabdát pedig a csípőjükkel kellett továbbütni. A mostani játékban az alsónadrágra egy szarvasbőrből készült lágyékvédőt erősítenek és egy széles bőrövet (úgynevezett chimalét) viselnek.

Fotó: Omar Torres / AFP

A mai ulamát három változatban játsszák, ezekben mind a pálya mérete, mind az egy-egy csapatban szereplő játékosok száma, mind a labda tömege különböző, de a fő eltérés abban van, hogy melyik testrésszel vagy milyen eszközzel megengedett a labda érintése.

Fotó: ROCIO VAZQUEZ / AFP

A játék célja, hogy a labda leessen az ellenfél térfelén és ne jusson túl a térfelet lezáró vonalon. A csípőn kívül minden más testrésszel való érintésért az ellenfél kap pontot (vagyis ravitot).Elvileg a játék addig tartana, amíg valamelyik csapat elér egy bizonyos pontszámot (ebben a változatban leggyakrabban 8 pontot), ezért a mérkőzés bármennyi ideig tarthat (feljegyeztek 8 napig tartó összecsapást is), de ma már 2 óra után mindenképpen lefújják a meccset és az a csapat nyer, amelyiknek több pontja van éppen.

Fotó: Omar TORRES / AFP)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.