Sport

Elmondjuk, hogyan maradhatsz fitt télen is

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.25 | 06:49

Lassan itt a tél, és búcsút kell intenünk a kinti mozgásnak, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem őrizheted meg a nyári formádat. A legjobb téli program a kanapén chillezés egy takaró alatt, kakaóval a kézben. Ha ezt már unod, vagy már most neki akarsz állni a summer body-nak, ezeket a sportokat neked találták ki, de legalább az egyiket.

pixabay.com CC0

Mozogj otthon!

Ha nincs időd eljárni csoportos edzésekre, otthon is simán megoldható a rendszeres mozgás. Már egy expanderrel rengeteg gyakorlat végrehajtható, de akár TV nézés közben is hajthatod a szobabiciklit. Ha nem ezekre a hagyományos mozgásokra vágysz, kipróbálhatod a TRX kötelet, ehhez csak egy csukott ajtó kell, aminek a tetejéhez odacsukhatod, de egy Kettlebell golyóval is megmozgathatod az összes izmod.

Jóga

A hideg időjárás és a sötét téli napok könnyen depressziót válthatnak ki, nem is beszélve a karácsonyi ajándék paráról. A jógával nagyon hajlékony és kiegyensúlyozott lehetsz, testileg és lelkileg is, mindegy, hogy otthon, vagy egy csoportban jógázol.

pixabay.com CC0

Úszás

Szerencsére az úszás télen is simán megy, köszönhető a beltéri uszodáknak, ahol nem számít a hideg idő. Az úszás egyébként az egyik legjobb sport arra, hogy az egész testedet formában tartsd, mivel minden izmot megmozgat.

Futás

A téli hidegről nem az az első gondolatunk, hogy milyen jó lenne kimenni futni. Pedig a levegő frissebb mint bármikor, nagyon jól működhet, csak egy téli futóruha kell hozzá, ez pedig annyira nem is drága. A megfelelő öltözékkel a futás télen is az egyik legjobb kardió, amit csinálni lehet.

Sífutás

A norvégok és finnek ötezer éve erre esküsznek. Erre kicsit nehezebb helyet találni nálunk, de ha szereted az erdőt és a téli tájat, ez nagyon neked való. Csak havat kell találnod, ha ez nem sikerül, a Mátrában van erre kialakított pálya, de külföldi síterepeken is elég gyakori. Ráadásul még a sima futásnál is hatásosabb kardió, ugyanis sokkal jobban megmozgat, szóval sokkal több energiát éget el.

Jégkorcsolya

Ez az egyik legszórakoztatóbb téli sport, amit csak csinálhatsz, a legtöbb pályán hangosan szól a zene, menő fények vannak és a forralt boros standnál bármikor le lehet ülni pihenni. Magyarországon nagyon sok helyen lehet jégkorcsolyázni, és ezeken a helyeken korcsolyát is bérelhetsz, de ha gyakran űzöd ezt a sportot, érdemes beruházni egy sajátra.

pixabay.com CC0

A jó öreg konditerem

Ha nem szeretsz kint lenni a nagy hidegben, de erős edzésre vágysz, a konditerem a te helyed, időjárástól függetlenül bármikor emelgetheted a súlyokat. Ami talán a legjobb benne, hogy bárhol lehet konditermet találni, akár többet is, szóval még ki is választhatod a legszimpatikusabbat.

Csoportos edzések

Spinning, TRX, Kettlebell. Ez csak pár példa a csoportban végezhető funkcionális edzés közül. Ezek azok a sportok, amik nagyon durván fitten tartanak, és szinte mindenhol tartanak ilyen edzéseket, de ha nem akarsz pénzt költeni az edzésre, és van felszerelésed, otthon is végezheted, a Youtube-on rengeteg tutorial videót lehet találni.

pixabay.com CC0

Lassú mozgás

Ha nem vagy túl sportos, nem száguldasz sílécen vagy futsz térdig érő hóban, akkor se kell elkeseredned. Már az is eléggé hozzájárul az egészségedhez, ha kimész napozni, persze nem úgy, mint nyáron. Az emberi szervezetnek szüksége van természetes fényre, ehhez pedig télen nem könnyű hozzájutni, és nem csak azért, mert ilyenkor ritkán süt a nap. Még ha esetleg süt is, akkor a legtöbben a munkahelyünkön, vagy iskolában vagyunk, viszont az ebédszünetet meg lehet spékelni egy 20 perces levegőzéssel a napon. Viszont hétvégén nagyon ajánlott korábban kelni, kint lenni, és elmenni nagyot sétálni, kirándulni. Amellett, hogy a havas erdő nagyon szép, még mozogsz is, na meg kint vagy a friss levegőn.És ha már túrázol, megkereshetsz néhány geoládát.

A geoládák az erdőben vannak elrejtve, és GPS koordináták alapján lehet megtalálni őket.

Ami nagyon jó benne, hogy célt ad a kirándulásnak, vagy akár még a városnézésnek is, de igazából bárhol keresgélhetsz, ugyanis Magyarország egy igazi geoláda paradicsom. Nem kell más hozzá, csak okostelefon és egy geocaching alkalmazás, meg egy meleg, vízálló cipő.

geocaching.hu

Ha inkább csak a kajára figyelnél, kapóra jönnek a déli gyümölcsök

Amikor nálunk tél van, akkor van szezonja a déli gyümölcsöknek, ilyenek a citrusfélék, az ananász, a datolya, na meg a banán. Ezek a gyümölcsök tele vannak rosttal, ásványi anyagokkal, ezért nagyon egészségesek. Tehát ha csoki helyett például ananászt és mandarint eszel, egészségesebb és fittebb leszel egész télen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.