Tech

Félmilliárd dolláros büntetést kapott a Facebook

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.02 | 15:35

A közösségi oldal 2014-ben vásárolta fel az Oculus Riftet kifejlesztő céget, amit most elmarasztalt a bíróság, mert részben szerzett technológiai információkra építették a VR-szemüvegüket.

A dallasi bíróság, ahol egyébként tanúként Mark Zuckerberget is meghallgatták, végül 500 millió dollárra büntette meg az 2014 óta a Facebook tulajdonában lévő Oculust, ami ellen a ZeniMax játékgyártó cég indított pert. Az ítélet értelmében a lopás vádja nem állt meg, de az Oculus a ZeniMaxtól származó információkat használt fel saját termékének kifejlesztése közben.

Az ügy kulcsfigurája az a John Carmack volt, akit a Doomot és a Quake-et készítő id Softvertől (ami a ZeniMax egyik alcége volt) igazolt le néhány kollégájával együtt az Oculus, a vád szerint az általuk a ZeniMax-tól hozott, főleg VR-szoftverekre vonatkozó tudás tette lehetővé a VR-szemüveg megalkotását.

Az Oculus egyik alapítójának, Palmer Luckey-nek 50 milliót kell fizetnie, a cég korábbi vezérigazgatóját, Brendan Iribe-t pedig 150 milliós bírsággal sújtották az esküdtek. A büntetés nagyobb, 300 milliós felét pedig a cégnek kell állnia szerzői jog megsértés és titoktartási nyilatkozat megszegése miatt.

Az Oculusnál mondjuk lehet fellélegeztek a félmilliárdos ítélet miatt, a ZeniMax ugyanis 4 milliárdot akart kiverni belőlük ipari titkok ellopása miatt. A cég 2014 óta már a Facebook tulajdonában van, akkor 2,3 milliárdot fizettek érte.

(forrás: Business Insider)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló