Tech

Cool dolog a robotkutya, kár, hogy olyan rohadt drága

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.11 | 06:18

Spot, a robotkutya a Boston Dynamics fejlesztése. Az eb elképesztő dolgokra képes.

Spot az amerikai Boston Dynamics fejlesztése. Az egy méter hosszú, több mint harminc kilós  robotkutya a felülettől függően akár hat kilométeres óránkénti sebességgel is képes mozogni. A szerkezet kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és legfeljebb 14 kilogramm terhet szállítani is képes. Cserélhető akkumulátora

90 percig képes működésben tartani az eszközt akár esőben is,

vagy mérgező gázzal, radioaktív sugárzással szennyezett légkörben. Míg az amerikai Amazon a drónos házhoz szállítást tesztelte, Magyarországon az Alza.hu mutatja be először az általuk Alíz névre keresztelt robotot. Többféle tesztre is készülnek: különböző környezetben és helyzetekben fogják felmérni használhatóságát. Alíz négy lába segítségével könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes akadályokat kikerülni, akár ajtók kinyitására is alkalmas. Emiatt pedig képes a bemutatóteremben kiszolgálni a vásárlókat vagy akár házhoz is szállítani a megrendelt terméket. Az Alza hosszútávon minél több robotikai terméket szeretne bevezetni a magyar piacra, akár Spotot, azaz Alízt is.

Robotkutya vs. dakszli

A robotkutya ára még titok, de több tízmillió forintra kalkulálják.

Persze a tech-iparban akár hónapokon belül is előfordulhat komoly árcsökkenés, úgyhogy a bevezetésig sok minden változhat az árat tekintve is. Az Alza emellett együttműködik a Cseh Műszaki Egyetem Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézetével is, hogy megvizsgálják, a logisztika, a webkereskedelem és a fogyasztói elektronika piacán pontosan hol várható a fejlett technológiák rohamos terjedése.

„Az Alzánál mindannyian rajongunk az innovatív megoldásokért és folyamatosan keressük a lehetőségét, hogy minél több innovatív megoldást és terméket illeszthessünk kínálatunkba. Hitünk szerint a robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe. Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, úgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük – mondta el Takács Csaba, az Alza magyarországi igazgatója.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló