Tech

A Nemzetközi Űrállomás legénységét nemsokára egy robot fogja szórakoztatni

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.28 | 11:12

CIMON-nak hívják a robotot, ami csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomás legénységéhez még idén. Képes lesz segíteni az ottani munkában, és beszélgetni is lehet majd vele.

Az Airbus és az IBM közösen fejletsztették ki CIMON-t, ami lényegében egy lebegő fejecske lesz, digitális arccal, hanggal, kamerával és mesterséges intelligenciával. Persze ennél sokkal több kell ahhoz, hogy valódi segítséget tudjon nyújtani az űrhajósoknak.

CIMON képes megérteni az emberi nyelv legbonyolultabb részeit, szóval könnyedén tud majd kommunikálni a legénységgel. Az űrállomáson szigorú procedúrák vannak, ezeket mind betáplálták a robotba, hogy az űrhajósok bármilyen kérdésére tudjon válaszolni. Ezen túl az érzelmek terén is vannak ismeretei, tehát úgy tudja majd válogatni a szavait, hogy csökkentse az ottani stresszt.

Segít és megfigyel

Nem csak haverkodni küldik fel a robotot, felismeri az emberek arcát és hangját, képes megfigyelni a viselkedésüket, majd elemezni az adatokat. Ezek az adatok később jól jöhetnek, amikor hosszú küldetésekre küldenek majd űrhajósokat. A héten már kezdődnek is CIMON tesztjei, első körben megmutatják neki, milyen is a zéró gravitáció.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló