Tech

A Google is megemlékszik az 1848-49-es szabadságharcról

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.15 | 18:18

A Google is készült valamivel március 15-re.

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom az újkori magyar nemzet egyik legjelentősebb eseménye volt, amikor a magyarság fiai és lányai az országgyűlés egy része és a márciusi ifjak hathatós közreműködésével felkeltek a Habsburg Birodalommal szemben. Ugyan a habsburgok az Orosz Birodalom segítségével végül leverték a forradalmat, a magyarság bátor és hazafias kiállása az elnyomókkal szemben alapvetően határozta és határozza meg a magyar identitást.

Ezelőtt pedig a Google is minden évben tiszteleg, így a szabadságharc és forradalom 174-173. évfordulója alkalmából egy különleges animációval, doodleval várja a magyar internetezőket a keresőjében. Ezúttal a nemzeti színeinkben pompázó lobogót láthatjuk a magyar szemnek kedves háttér és formákban íródott Google felirat fölött. Az évek során viszont volt kokárdával írott, egy lovashuszárral díszített, de még a Nemzeti Múzeum oszlopai között megbújó betűkkel illusztrált Google embléma is.

Ha pedig rákattintotok a Google nemzetünk és a hősei előtt tisztelgő animációra, akkor minden releváns tartalmat megtaláltok az 1848-49-es eseményekről. Köztük is többek között a magyar irodalmi élet és a magyar sajtó legnagyobb alakjainak kiállásáról, amelynek köszönhetően született meg Petőfi Sándor tollából a Nemzeti Dal, illetve nyomtatták ki Landerer és Heckenast könyvnyomdájában a 12 pontot, melyek tulajdonképpen a cenzúra nélküli szabad sajtó felé tett első lépések voltak.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló