Tech

Drón-autó hibridek vetnének véget a nagyvárosi dugóknak

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.21 | 06:45

Egyre nagyobb gondot jelent a városi közlekedés zsúfoltsága, és egyre nagyobb divat arról álmodni, hogy ezt önvezető drónok oldják meg. Az Airbus és az Italdesign Giugiaro koncepciója szerint ráadásul egyetlen rendszer működne földön és levegőben is.

A városi élet szempontjából az a baj a légi közlekedéssel, hogy nem lehet akárhol leszállni, a repülőtérre érkező embereknek taxiba, buszra vagy vonatra kell szállniuk, hogy bejussanak a városba, ott pedig gyakran megint át kell szállni, hogy elérjék a célállomást. Közben egyre romlik a helyzet, már ami a dugókat és a zsúfoltságot illeti.

Önmagában a sokat emlegetett önvezető autók sem jelentenek megoldást, sőt, a taxivá álmodott drónok sem, hiszen előbb-utóbb a levegőben is torlódás lesz a forgalmasabb helyek fölött. Erre kínál egy köztes megoldást az Airbus és az Italdesign Giugiaro közös koncepciója, a Pop.Up, amit a Genfi Autószalonon mutattak be először.

PopUp-01
forrás: italdesign.it

A Pop.Up egy moduláris rendszer lenne (persze, jelenleg nem létezik, csak a látványtervek szintjén): nem az utasok szállnának át, hanem két különböző rendszer hordozná a kétszemélyes kapszulát, amiben ülnek. Egy nagyra nőtt quadrokopterre emlékeztető repülő drón, illetve egy négy keréken guruló, önvezető alváz.

PopUp-02
forrás: italdesign.it

A leghíresebb olasz autós formatervező cégnél úgy képzelik, hogy mindkét platform teljesen elektromos hajtású és önvezérlő lenne, vagyis nem lenne szennyezőanyag-kibocsátás és a balesetek lehetőségét is minimálisra szorítanák. A rendszer azt is érzékelné, hogy mikor hol van dugó, így képes lenne azokat repülő üzemmódban kikerülni. Amikor az utas végzett a jármú (és annak elemei) visszatérnek a bázisra, ahol újratöltés után új utasokra várnak.

PopUP-03
forrás: italdesign.it

Készült a koncepcióról egy kis videó is, ez alapján nagyon várjuk, hogy élőben láthassuk a rendszert:

Airbus reveals flying car concept

It’s unlikely to ever be ferrying passengers around, but it’s a very cool design that can at least make us want to work a bit harder to get to a place where it is a viable, everyday option for navigating our expanding and increasingly dense cities.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló