Tech

Jogsértő, ha pénzt kér a Meta a Facebook és az Instagram használatáért

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.21 | 17:40

A Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata, kész lenne csökkenteni az előfizetéses havidíjat az Európai Unióban, de felmerül a kérdés: vajon a hirdetésmentes szolgáltatásért pénzt kérni önmagában jogsértő-e?

Fotó: freepik.com

Jelenleg a Meta reklámmentes szolgáltatásának havidíja Európában tíz euró, azaz körülbelül 4 ezer forint. A Reuters információi szerint a vállalat hajlandó lenne ezt 6 euróra, vagyis körülbelül 2400 forintra csökkenteni. Az Európai Unió azonban úgy véli, ez nem felel meg a GDPR előírásainak, amelyek szerint a döntés lehetőségét ingyenesen kell biztosítani. Max Schrems, az Európai Digitális Jogok Központja alapítója szerint nem az összeg a probléma, hanem a “fizetsz vagy elfogadod” megközelítés, amely arra ösztönzi a felhasználókat, hogy hozzájáruljanak az adatgyűjtéshez és a célzott reklámokhoz, még akkor is, ha ez nem a szabad és valódi választásuk.

A fizetős modell bevezetésének hátterében az áll, hogy a Meta igyekezett megfelelni a GDPR-nak, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy elutasítsák a célzott reklámok megjelenítését. Azonban a hirdetések nélküli működés fenntartása a cég számára nem tűnik fenntarthatónak.

A helyzet tovább bonyolódik, mivel az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) panaszt nyújtott be a Meta ellen, mondván, hogy a vállalat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. A BEUC szerint a felhasználók kényszerítése a fizetős, reklámmentes szolgáltatás és az adatgyűjtés közötti választásra jogilag aggályos, különösen tekintettel arra, hogy a felhasználók maguk hozzák létre a tartalmat, és a Meta nem fizet a generált forgalomért.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.