Tech

Szigorít a TikTok! A te fiókod is bármikor letilthatják!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.23 | 19:35

A TikTok májusban szigorúbb szabályokat vezet be a platformon megjelenő tartalmakkal kapcsolatban, célja, hogy a káros tartalmakat távol tartsa az ajánlott videóktól.

Fotó: freepik.com

A ByteDance, a TikTok mögött álló cég tájékoztatása szerint a platform algoritmusa szigorúbb szűrőket fog alkalmazni a felhasználók számára javasolt videók kiválasztásakor. Emellett komolyabb szankciókra is számíthatnak azok a felhasználók, akik problémás tartalmakat töltenek fel.

A szigorítás hátterében az Egyesült Államokban felmerült betiltási kísérlet is állhat, és a TikTok igyekszik bebizonyítani, hogy a platform biztonságos a tinédzserek számára.

Milyen tartalmak kerülnek tiltólistára?

A frissített közösségi irányelvek, amelyek májustól lépnek hatályba, hosszú listában sorolják fel a károsnak minősülő tartalmakat, amelyek nem jelenhetnek meg az ajánlott videók között. A lista a nyilvánvaló tételek mellett (pl. burkolt szexuális tartalom, erőszak) a következőket is magában foglalja:

  • Vitatott tartalmak: Ide tartoznak a veszélyes tevékenységeket vagy kihívásokat bemutató videók, valamint a fogyókúrával kapcsolatos tartalmak.
  • 16 éven aluliak által feltöltött videók: Ezek a videók sem kerülhetnek be az ajánlott tartalmak közé.
  • Félretájékoztatás és összeesküvés-elméletek: A TikTok tiltja az összeesküvés-elméleteket, amelyek bizonyos eseményeket vagy helyzeteket háttérhatalmakhoz (pl. “kormány”, “titkos társaság”) kapcsolnak.
  • Bizonyítatlan hatékonyságú kezelések ajánlása: A platform tiltja a nem bizonyított hatékonyságú, de potenciálisan káros kezelések ajánlását.
  • Kontextusából kiragadott tartalmak: A TikTok tiltja a kontextusából kiragadott tartalmakat, amelyek félrevezetőek lehetnek (pl. egy koncerten készült felvétel, amit politikai rendezvényként tüntet fel a feltöltő).
  • Hiteles források szelektív használata: A platform tiltja a tudományos tényekkel ellentétes állítások alátámasztására szolgáló hiteles források szelektív használatát.
  • Hamis következtetések: A TikTok tiltja a valós eseményekkel kapcsolatos hamis következtetések terjesztését.
  • Potenciálisan nagy kárt okozó félretájékoztatás: A platform tiltja a potenciálisan nagy kárt okozó félretájékoztatás terjesztését.

Szankciók a szabálysértők ellen

A TikTok szigorú szankciókat fog alkalmazni azokkal szemben, akik többszörösen megszegik a szabályokat. A platform nemcsak az egyes tartalmakat, de a teljes fiókot is korlátozhatja az ilyen felhasználóknál. Ezen felül a fiók keresési találatokban való megjelenését is megnehezíthetik.

A felhasználók a fiókjukon keresztül nyomon követhetik a rájuk vonatkozó korlátozásokat.

A TikTok célja a platform biztonságosabbá tétele

A szigorúbb szabályok bevezetésével a TikTok célja, hogy a platformot biztonságosabbá és megbízhatóbbá tegye a felhasználók számára, különös tekintettel a fiatalabb korosztályra. A platform igyekszik megakadályozni a káros tartalmak terjedését, és elősegíteni a hiteles és tényszerű információk eljutását a felhasználókhoz.

A TikTok lépése fontos lépés a platform felelősségteljes működésének biztosítása felé, és hozzájárulhat a platform megítélésének javításához.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.