Tech

Elég volt az otthoni internet makacskodásából! Ebben segít a WiFi 6!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.25 | 14:55

A home office munkavégzés térnyerésével a WiFi hálózatok használata korábban nem tapasztalt mértékben nőtt. Ennek eredményeként elengedhetetlen, hogy otthonod minden részén stabil és gyors internetkapcsolatot biztosíts. Ebben kulcsszerepet játszik a WiFi 6 vezeték nélküli technológia, amely elegendő sávszélességet kínál számos eszköz számára. De mi szükséges ehhez?

Fotó: freepik.com

A WiFi 6 létfontosságú a modern otthonok számára

Gondold végig, hány eszköz csatlakozik az internetre a háztartásodban. Valószínűleg többek között egy munkahelyi laptop, egy családi számítógép vagy tablet, valamint mobiltelefonok, játékkonzolok és okostévék találhatóak meg. Ha ezek egy elavult WiFi routerhez kapcsolódnak, ami általában a zsúfolt 2,4 GHz-es frekvencián működik, akkor még a gyors internetelőfizetés sem nyújt megoldást. Mi lehet a kiút ebből a helyzetből?

Elengedhetetlen egy új WiFi router beszerzése, amely képes kezelni az 5 GHz-es és a 2,4 GHz-es sávot is. Ez egy kétsávos router, ideális esetben WiFi 6-os technológiával. Egy ilyen készülék hatékonyan használja az 5 GHz-es sávot, amely jobb lefedettséget, nagyobb sebességet és szélesebb frekvenciatartományt kínál, és nem zavarja meg a szomszédok WiFi hálózatát a lakóépületen belül. Ezzel szemben a 2,4 GHz-es sáv lassabb adatátviteltől és frekvenciatartományának zsúfoltságától szenved.

Az új kétsávos WiFi router jelentős javulást hoz ezen a téren. A legújabb laptopok, tabletek és okostelefonok automatikusan az 5 GHz-es sávhoz csatlakoznak, így több helyet hagyva a stabilabb kapcsolatok számára a régebbi eszközökön.

A WiFi csatlakozás legfrissebb trendjei

Nemrég még a WiFi jelerősítőket használták a vezeték nélküli hálózatok hatótávolságának bővítésére. Ezek az eszközök a meglévő hálózathoz kapcsolódnak, és növelik annak lefedettségét. Néhány modell LAN-porttal is rendelkezik, lehetővé téve a vezetékes csatlakozást. Azonban ez a megoldás gyakran csak átmeneti, mivel a hálózat sebessége és stabilitása csökkenhet a távolabbi területeken. A Mesh WiFi rendszerek jelentek meg a piacon alternatívaként, amelyek általában egy központi egységből és több szatelitből állnak, biztosítva a hálózat egyenletes és stabil lefedettségét az egész épületben.

A Mesh hálózat és a WiFi 6 előnyei

A Mesh WiFi rendszerek működése rendkívül egyszerű és hatékony. Ezek a rendszerek nem egy központi routert használnak, hanem több, például három, WiFi 6-t támogató egységet, amelyek egymással kommunikálnak, és így biztosítják a WiFi lefedettséget az egész otthonban, helyettesítve a hagyományos routerek funkcióit. A Mesh rendszerek elve zseniális és a gyakorlatban is kiválóan működik.

A WiFi router gyártók az elmúlt években az adatátviteli sebesség növelésére összpontosítottak. Ennek ellenére egyetlen router nem képes megbízhatóan ellátni egy egész lakást vagy házat, különösen ha a WiFi jel gyenge.

A WiFi 6E előnyei

Sokan gondolhatták, hogy a WiFi 6 után a következő a WiFi 7 lesz, de a gyártók ehelyett a WiFi 6E-vel rukkoltak elő. A WiFi 6E ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a WiFi 6, de egy új, 5,925 GHz és 6,425 GHz közötti frekvenciasávval bővül. Ez az új sáv 500 MHz-cel növeli a használható spektrumot. A 6 GHz-es sáv előnye, hogy nincsenek benne átfedő vagy zavaró csatornák, így nagyobb sávszélességet, gyorsabb adatátvitelt és alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé.

Ez különösen előnyös lehet olyan fejlett technológiák esetén, mint az AR/VR, a 8K videó streaming és más nagy sávszélességet igénylő alkalmazások. A WiFi 6E eszközök a 6 GHz-es sáv engedélymentes használatával szélesebb csatornákon képesek több gigabites sebességre, miközben a telepítési költségek alacsonyak maradnak.

A WiFi 6E egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy csak az ezt a frekvenciasávot támogató berendezések használhatják. A régebbi WiFi szabványokon alapuló eszközök nem férhetnek hozzá ehhez a sávhoz. A 6 GHz-en működő készülékek nem versengenek a meglévő berendezésekkel a sávszélességért. Az új funkciók, mint az OFDMA, sokkal hatékonyabban működnek a régebbi eszközök nélkül, így a WiFi 6E teljes potenciálját ki lehet használni, ami általános teljesítménynövekedést eredményez.

A 6 GHz-es sáv azonban rövidebb hatótávolságot jelenthet. A magasabb frekvenciájú vezeték nélküli jelek gyorsabban veszítik erejüket, különösen akadályok esetén. Ezért a WiFi 6E ideális olyan alkalmazásokhoz, amelyek nagy sebességet és alacsony késleltetést igényelnek, de csak kisebb távolságokra terjednek ki.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló