Tech

Most járunk vagy nem járunk? Itt a “szerethető” digitális asszisztens!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.09 | 09:44

Egy (nyilván) japán startup holografikus anime karakterrel próbál érzelmeket kiváltani a digitális asszisztensek piacán.

Az otthoni digitális asszisztensek piacát jelenleg az Amazon uralja. Két évvel ezelőtt mutatta be a cég az Amazon Echót, később pedig az Echo Dotot. Működésük lényege: a kimondott kérdést, kérést a kütyü, vagyis “Alexa” igyekszik legjobb tudása szerint megválaszolni.

Ott van még Siri, a „tudásnavigátor”, ami az Apple iOS alkalmazásaként fut. Beszédfelismerés segítségével válaszol meg kérdéseket, tesz javaslatokat és végez műveleteket különböző webszolgáltatásokon keresztül.

És ne feledkezzünk meg a Google Home-ról sem, ami az Amazon Alexájához hasonlóan működik.

A japán Vinclu erre a piacra lépett be. A cég célja, hogy az általuk kifejlesztett asszisztens, a holografikus anime karakter, Hikari Azuma és tulajdonosa között érzelmi kapcsolat jöjjön létre.

A termék elsődleges célcsoportját nyilván az anime-rajongó, egyedül élő geekek jelentik, ahogy az alábbi videóból is kiderül. Persze bárkinek jól jöhet egy ilyen kis társalkodónő a hálószobában.

Hikari Azuma egyébként a 2700 dollárba kerülő Gatebox lakója, és a személyesség látszatától eltekintve ugyanúgy működik mint az Amazon Echo vagy a Google Home.

Az otthoni asszisztensek, amellett hogy nyilván szórakoztatóak és informatívak tudnak lenni, elég gyakran hibáznak, sokszor egyszerű kérdések vagy hétköznapi társalgási fordulatok is kifognak rajtuk. Az alábbi videón például egy kisgyerek utasítását érti kicsit félre Alexa, és kezd pornográf tartalmakat felsorolni, a szülők nem kis ijedelmére.

Az a fajta kommunikáció, amire mi koncentrálunk, nem egy tipikus parancs-válasz kapcsolat

– mondta a Vinclu-alapító Minori Takechi. Szerint egy kis személyesség sikeresen elfedheti az említett a technológiai gubancokat, főleg Japánban, ahol a cukiság iránti giccses rajongás eleve adott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló