Tech

Fogadjunk te sem örülnél, ha a nagymamádat elütné egy ételszállító robot!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.18 | 20:43

Április óta róják San Francisco utcáit a Marble különleges ételszállító robotjai. Innovatív megoldás, mégsem örül neki mindenki, ezért hamarosan új szabályozásokat vezethetnek be.

San Franciscóban már nem számít szokatlannak, ha egy guruló fehér doboz jön veled szembe a járdán. A Yelp Eat24 kifejezetten ilyen célra készült robotokkal szállítja ki rendeléseit a város két kerületében, tiszta sci-fi, mutatjuk:

Száguldozásról persze aligha beszélhetünk: a  robotok gyalogos tempónak megfelelő, 5-6 kilométer per órás sebességgel lavíroznak a járdán. És bár hasonló technológiát használnak, mint a Google vagy az Uber önvezető autói, mégsem nézi őket mindenki jó szemmel. A város egyik jogi felügyelője, Norman Yee szigorúbb szabályozást sürget, miután szerinte az idősek, a gyerekek és a mozgáskorlátozottak nehezen tudnak csak kitérni a robotok elől.

Kicsit szigorúnak tűnik a vád, de van más is. A robotok munkalehetőséget vesznek el, az általa használt kamera miatt kérdéseket vet fel a személyiségi jogok kapcsán is, de felmerült a terrorizmus is, mint lehetséges felhasználási mód.

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e bármi következménye a felsorolt aggályoknak, mindenesetre a robotokat üzemeltető Marble vezérigazgatója, Matt Delaney úgy nyilatkozott: készek együttműködni, hiszen a biztonság számukra is az első. Azért tovább lassítani csak nem kellene őket.

Nyitókép: Yelpblog.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló