Tech

Kiszámolták, hol van a világ robot fővárosa. Egy kicsit azért meglepődtünk

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.26 | 17:43

A frankfurti székhelyű Nemzetközi Robot Szövetség (igen, tényleg van ilyen) friss felmérésével megállapították, hol a legmagasabb a robotok népsűrűsége. Szerencsére még az emberek vezetnek, de lassan nem árt majd vigyázni.

A túltermelés veszélye még nem fenyeget minket, de egyes országokban már így is brutálisan magas az egy főre jutó munkásrobotok száma. A legutóbbi felmérésben a gyártó iparban dolgozó robotok és emberek arányát vizsgálták, íme az eredmény:

Forrás: ifr.org

Ha magasnak tűnik a szám, rossz hírünk van, az előrejelzések szerint ez innentől már csak nőni fog. 2019-re a trendeket figyelve 1,4 millió új gyártórobot kerül majd a futószalagok mellé világszerte.

De vissza a listához, a dobogón csak ázsai ország látható, ami valljuk be várható volt. Innentől jön azonban az izgalmas rész, a győztes ország 10000 dolgozójára több, mint 500 ipari robot jut, vagyis minden huszadik munkásra egy. És ha ez a szám önmagában nem lenne elég meglepő, akkor visszakézből itt a következő sokk, hogy ez a bizonyos győztes ország nem Japán, nem Kína és még csak nem is az USA. A munkásrobotok Mekkája egy sokkal kisebb, ám annál innovatívabb ország: Dél-Korea.

Itt tehát nem meglepő látvány, hogy a futószalagok mellett már inkább robotok sorakoznak emberek helyett. Vagy a kettő együtt, hiszen az országban már háznyi méretű, emberek által irányított óriásgépek is készülnek:

Nyitókép: Chung Sung-Jun/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló