Tech

Ilyen lesz az élet kábelek nélkül – mindenkit megöl a vezeték nélküli jövőkép?

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.06.17 | 10:18

Eljuthatunk-e arra a szintre, hogy teljesen vezeték mentes világban éljünk? Erre keressük a választ.

Több mint húsz éve jelent meg a két legismertebb vezeték nélküli hálózat, a wifi és a Bluetooth, amelyek napjaink egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológiái. 2022-re a wifi lesz a legfőbb internetes kapcsolódási pont. Az internetes forgalom 59 százaléka erre fog építkezni. Szépen lassan lépünk ki a vezetékek korából és suhanunk a mobilitás felé.

Vezeték nélkül szabadon

Az elmúlt két évtizedben a vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációi jelentek meg. Még 1999-ben fél tucat technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance szervezetet. Majd már abban az évben forgalomba is kerültek az első eszközök, amelyek a LAN szabvány alapján működtek. Ezzel beköszöntött a vezeték nélküli hálózatok, másnéven a wifi korszaka.

Az új generációs wifi 6 már másodpercenként 5 gigabites sebességet biztosít. Az új szabvány az 5G-vel azonos technológiai alapokra épül, de a két technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. A wifi 6 előnyei közé tartozik, hogy kevésbé meríti le a kapcsolódó eszközök akkumulátorait és összességében sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt.

Egy friss kutatás szerint 2018-ban már több mint 13 milliárd wifi eszköz volt használatban, vagyis világszerte mindenkire közel 2 wifi eszköz jut.

A vezeték nélküli internet általános elterjedésével az okoseszközök még inkább megváltoztathatnák a mindennapi életet, ahogy a számítógépezés már helyhez kötöttségből kiszakadva mobilokra és tabletekre költözött. Így a mobilitás eddig elképzelhetetlennek tűnő perspektívákat lehetőségeket nyitott.

A legtöbb ilyen eszköz a töltéshez mobil energiaforrást és független elektromos hálózatot igényel. További hátrány, hogy eddig nem történt igazi áttörés az akkumulátor kapacitásának növelésében. A megoldás az eszközök töltésére és üzemeltetésére a vezeték nélküli energiafelvétel lehet.

Áram a levegőből

Az okostelefonoknál már megszokott az, hogy vezeték nélkül is fel tudjuk azokat tölteni, de mi a helyzet a többi eszközzel és az autókkal? Jelenleg négy vezeték nélküli energiafelvételi lehetőség létezik: a mágneses rezonancia, a lézer, az ultrahang és rádiófrekvencia. A legegyszerűbb mágneseken alapuló megoldások nem kínálnak igazi vezeték nélküli töltést, hiszen az eszközöknek még mindig érintkezni kell a töltővel, hogy áramot kapjanak. Ezeket úgy kell elképzelni, mint egy indukciós főzőlapot. Csak nem hő érkezik, hanem az akkumulátor töltődik. Ez a megoldás lehet a jövő az elektromos autók töltésre is, hiszen akár az útburkolat alá is beépíthető.

A lézeralapú vezeték nélküli energiaátvitel a legerősebb a három lehetőség közül. Több cég kínál ilyen szolgáltatást, kiemelt jelentőségű a LaserMotive mely a NASA-val működik együtt. Jelentős hiányosságai miatt ugyanakkor ez a lehetőség a legkevésbé járható út a fogyasztók számára, több okból is: nem szakadhat meg a lézervonal, másrészt a lézersugár sérülést okozhat az emberben, vagy bármiben, ami az útjába kerül.

Annak ellenére, hogy nem a legerősebb, a legígéretesebbnek a rádiófrekvencia tűnik. Hiszen nincs szignifikáns bizonyíték arra, hogy a rádiófrekvencia veszélyes az emberi szervezetre. Továbbá nincs szüksége akadály nélküli térre, és közvetett úton is képes továbbítani az energiát. Tehát ezzel a megoldással lehetne tölteni a zsebben, tokokban vagy más rejtett helyen lévő eszközöket is

A veterán Bluetooth

A Bluetooth egy szinte mindenki által ismert vezeték nélküli kommunikációs szabvány, amely két vagy több elektronikus eszközt, például tabletet, mobiltelefont, fülhallgatót összeköt. Hang, videó és egyéb fájlok átvitelére is használható, a jelet pedig a biztonsági lokátorok is használják. A Bluetooth-t még 1994-ben fejlesztette ki az Ericsson azért, hogy elsőként alternatívát találják a mobiltelefonok által használt kábeles kapcsolatra.

A küldött adatok és magának az eszközben a biztonsága elsődleges szempont hiszen a felhasználónak jóvá kell hagynia a kapcsolatot az eszköz párosításakor. Ezt követően az összekapcsolt eszközök titkosítási kulcsot hoznak létre, amely alapján titkosítják az átvitt adatot.

Mi lesz a vezetékekkel?

Egy lépéssel előbbre léptünk, amikor a gyártók elkezdték elhagyni a telefonokról a különböző portokat, talán ezért ez az iparág volt a leggyorsabban fejlődő, így ez tudja kitaposni is az ösvényt. Ahogy haladunk előre, úgy hagyunk el dolgokat. Ez az élet rendje, azonban mindenképpen érdemes egy olyan víziót is elképzelnünk, ahol teljesen vezeték-mentesek lehetünk.

Évtizedeken belül az elektromos autók ki fogják szorítani a hagyományosnak számító modelleket, így nem is annyira távoli jövőkép az, ahol az útburkolatok lesznek a töltők, így az akkumulátorkapacitás már másodlagos lesz. A wifi elterjedése megváltoztatta az internetről alkotott jövőképet, és Elon Musk Starlink-je már a megvalósult jövő. Erre majd egy következő cikkben térünk ki részletesebben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló