Tudomány

Agyimplantátum segítségével percek alatt letölthető a büntetés

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.01 | 19:34
  • trendindex: 2

Áldozatuk családja szemével láthatják a dolgokat a bűnözők egy agyimplantátum segítségével a jövőben. Ez ahhoz is hozzájárulhat, hogy évek helyett percek alatt letölhessék büntetésüket a rabok.

Egy agyimplantátum segítségével a foglyok percek alatt letölthetik büntetésüket azzal, hogy átérezhetik áldozatuk családjának érzelmeit. Az egyedinek számító Cognify-koncepció emlékekkel terheli meg az agyat, és érzelmeket vált ki – tudatta a femalefirst.co.uk.

A bűnözők agyát virtuális valóság-stílusú headsethez csatlakoztatják, amelynek hatására a mesterséges intelligencia által generált emlékeken keresztül át tudják érezni áldozatuk családjának gyászát.

Az emlékek az agyukban lassúbb ütemben játszódnak le, mint a valós életben – ez azt jelenti, hogy többévnyi érzelmet érezhetnek percek alatt.

A Cognify alkotói szerint ez gyors rehabilitációt jelenthet ahelyett, hogy az elkövetők éveket börtönben töltenének.

„Miután azonosították az agy célterületeit, a szakértők a Cognify-t a rab feje köré helyezik. A mesterséges emlékek intenzitása és típusa bűncselekménytől függően lesz hozzájuk igazítva. A szintetikus emlékek testreszabása az elkövetett bűncselekménytől, valamint az egyén egyedi agyszerkezetétől és pszichológiai profiljától függően történik”

– magyarázta Hashem Al-Ghaili, biotechnológus, a projekt vezetője.

Megjegyezte: a Cognify által beültetett mesterséges emlékek zökkenőmentesen beépülnének az agy meglévő neurális hálózataiba, megelőzve a kognitív disszonanciát, s biztosítva, hogy az alany úgy élje meg az emlékeket, mintha azok valódiak lennének.

Tesztfázisban az agyimplantátum

A témával egyszerre kezdett el foglalkozni a Synchron nevű amerikai vállalat, valamint Elon Musk Neuralink nevű agyimplantátum-gyártó startupja.

A New York-i székhelyű Synchron már előrébb jár az agyi implantátum tesztelésében, mint Elon Musk cége, a Neuralink. Mindkét cég célja kezdetben az, hogy az agyi jeleket értelmező eszközökkel segítsen a lebénult betegeknek számítógépen gépelni.

A Synchron 2021 júliusában kapta meg az előzetes tesztelésre vonatkozó amerikai engedélyt, és eddig hat betegbe ültette be készülékét. Az Ausztráliában négy pácienssel végzett előzetes tesztelés nem mutatott súlyos mellékhatásokat.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló