Tech

Nem fogod elhinni, milyen oprendszer fut a világ egyik legmodernebb anyahajóján

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.10 | 10:43

A HMS Queen Elizabeth a legnagyobb anyahajó, amit valaha az Egyesült Királyságban építettek. A fegyvereit viszont egy őskövület irányítja.

(kép: AFP PHOTO / Andy Buchanan)

A HMS Queen Elizabeth a brit flotta legújabb hajója, alig pár hete hagyta csak el először a kikötőt. A több mint 280 méter hosszú anyahajót 1600 fős legénység működteti, és 40 légi járművet képes elszállítani a világ bármely pontjára. A hajó belsejéről készült első fotókon viszont valaki kiszúrta, hogy a Queen Elizabeth számítógépein Windows XP fut...

Ezt az operációs rendszert 2001-ben adta ki a Microsoft, tehát már igazi őskövületnek számít, már majdnem 10 éve egyáltalán nem is forgalmazzák. Sőt, egy ideje biztonsági frissítések sem érkeznek hozzá, így nagyon sebezhető a hackertámadások ellen. Nem túl megnyugtató, hogy egy ilyen szoftver irányítja a világ egyik legnagyobb hadihajójának fegyvereit.

Az Egyesült Királyságban nemrég a szintén XP-t használó kórházi rendszer dőlt be néhány cyberterroristának köszönhetően, de mint korábban kiderül, a flotta atomtengeralattjáróin is ez a szoftver fut még mindig. Remélhetőleg az új anyahajó oprendszerét hamarosan lecserélik, még van pár év, mire minden funkciójában működőképes lesz.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Popular Mechnaics
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
A szingliség már nem menő
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 17.
A következő cikkek betöltése folyamatban...