Tech

Jelnyelven beszélő robotkar segíthet a jövőben a siketeknek

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.19 | 16:40

Az lenne az ideális, ha mindenhol lenne jeltolmács, amikor épp szükség van rá. De nem rossz megoldás az se, ha egy robot be tud ugrani a helyére.

Jelnyelven beszélő robotkezet fejlesztett ki egy csapat holland egyetemista. A technológia még nem tökéletes, csak egy kezet vezérel, ráadásul a több ezer jel helyett csak betűket és számokat tud eljelelni, de ígéretes kezdésnek számít – írja a Techcrunch.

Az ASLAN nevű kezet egy Arduino mikrokontroller vezérli, ami 16 szervómotort mozgat. A kéz 25 darab 3d-nyomtatott darabból áll. Ha elkészül a végleges verzió, olyan helyekre szeretnék telepíteni, ahol gyakran van szükség jeltolmácsra, de nem áll mindig rendelkezésre.

A kezet fejlesztő csapat megemlítette, hogy a jövőben tervezik, hogy a rendszert kamerával is felszerelik, hogy meg tudja érteni a jeleket. A feladat nem annyira egyszerű, mint elsőre hangzik. A két kéz pozíciója, mozgása is információkat tartalmaz. A magyar fejlesztésű, de az amerikai jelnyelvet értő jeltolmács, amit a SignAll nevű startup fejleszt több évnyi előnnyel rendelkezik ezen a területen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló