Tech

A kormány szeme elől mostantól egy netező sem bújhat el Oroszországban

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.08 | 16:48

Oroszországban betiltották a hat legnépszerűbb VPN szolgáltatást, mondván, hogy azokkal gyerekpornót és kábítószert terjesztenek.

123rf

A kommunikáció felügyeletéért felelős orosz szövetségi ügynökség, a Roszkomnadzor hat virtuális magánhálózati (VPN) szolgáltatáshoz való hozzáférést blokkolt. Az orosz állami ügynökség azzal indokolta lépését, hogy a VPN szolgáltatással olyan tiltott tartalmakhoz lehet hozzáférni, mint a gyermekpornográfia és a kábítószerek.

A tiltott VPN szolgáltatások természetesen a legnépszerűbbek közül kerülnek ki, így Oroszországban nem használható többé a Hola! VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN és IPVanish VPN. A hivatalos álláspont természetesen a tiltott tevékenységek visszaszorítása, a valóságban azonban az online információáramlás, vagyis az internet totális megfigyelése lehet a cél.

Oroszok vs. az Internet

Az orosz vezetés nem lacafacázik, ha a totális megfigyelésről van szó. Kínával ellentétben ugyanis nem kamerákkal és algoritmusokkal figyelik az embereket, hanem a komplett orosz internetet vonják az ellenőrzésük alá. Igen, ilyen is van/lesz, ugyanis nem olyan régen számoltak be arról, hogy Oroszország sikeresen lekapcsolódott a globális internetről, a távlati terv pedig a teljes szuveneritás és ellenőrzés.

Ezek után (és ezzel párhuzamosan) pedig a kormányzati kommunikácó megerősítésén kezdtek el dolgozni, amikor is tiltással fenyegették meg a Facebookot, a Twittert és a Google-t, amennyiben nem törlik a kormánykritikus tartalmak, illetve Alekszej Navalnij egyik alkalmazását.

Mindemellett a NordVPN-nel is összeakasztotta Putyin-kormánnyal a bajszát 2019-ben, amikor ahelyett, hogy kérésükre kiadták volna a felhasználóik adatait, inkább megsemmisítették az országban lévő szervereiket. Az esettel kapcsolatban a NordVPN elmondta a Bloombergnek, hogy az országban egy sor olyan törvény van életben, melyekkel bírósági végzés nélkül tilthatnak azonnal weboldalakat, ha úgy kívánja a vezetés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.