Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Tech

Lehallgat minket a telefonunk?

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.11 | 10:48

"Beszéltem egy bizonyos cipőmárkáról a haverommal, és estére tele volt a falam a reklámjaimmal" - hasonló sztorija ugye mindenkinek van. Véletlenről volna szó csupán?

Nos, a válasz igen is meg nem is, de nézzük, hogy lett ez a konklúzió.

Amikor Mark Zuckerberget bíróság előtt kérdezték arról, készít-e a Facebook hangfelvételeket, amelyeket aztán algoritmusaik elemeznek és reklámosítanak, a válasz egyértelmű volt: nem. Ettől függetlenül a különféle összeesküvés-elméletek burjánzani kezdtek, hiszen mindenkinek van élménye arról, amikor beszél valamiről, majd nem sokkal később ott a kapcsolódó hirdetés is.

Egy mobilbiztonsági cég most tesztelte a valóságot: egy iPhone-t és egy Samsungot bekapcsolva, egy-egy másikat pedig kikapcsolt állapotban tartottak úgy, hogy közben három napon át szünet nélkül egy állateledel-reklám ment. Nos, a jó hír: egyik telefon Facebook-alkalmazásában sem jelentek meg kapcsolódó reklámok, továbbá a kimenő forgalom sem utalt hangfelvétel mozgására.

A kevésbé jó hír viszont az, hogy a szakértő elmondta, miért találkozunk a fentiekben leírt élménnyel mégis oly’ gyakran. Az van, hogy a Facebook és a Google igenis elmenti és analizálja a keresési információkat és a gyakran – posztban és üzenetben – leírt szavakat, és ezek alapján igenis sorolódnak be kapcsolódó reklámok mindannyiunkhoz.

Bizonyos értelemben tehát fellélegezhetünk, hiszen nem hallgat le minket egyetlen alkalmazásunk sem, másrészről viszont van miért aggódnunk, ugyanis az a helyzet, hogy még csak szüksége sincs erre ahhoz, hogy mindent tudjon fogyasztási szokásainkról és preferenciáinkról…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.