Tech

Allo, tessék! – a Google új csevegőalkalmazást indított

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.23 | 10:19

Már letölthető a Google új, mesterséges intelligenciával működő chatprogramja, az Allo. A hagyományos üzenetküldő-fogadó funkciókon túl számos újdonsággal igyekeznek a felhasználók kedvére tenni.

Az Allo nagyjából megegyezik a Facebook Messenger és a Hangouts applikációval: küldhetünk üzeneteket, fotókat, melyekre még rajzolhatunk is. Ami különlegessé teszi az applikációt az a Google mesterséges intelligenciája.

Lehetőségünk van személyre szabott válaszokat küldeni a pop-up ablakokon keresztül. Ez jól jöhet, amikor a pad alatt kell valami gyorsat válaszolni valakinek, vagy épp nagy rohanásban vagyunk valahová. Egyelőre a felajánlott válaszok elég egyszerűek, de minél többet használjuk az alkalmazást, annál összetettebb és többféle válaszlehetőség  közül választhatunk majd.  A Google féle MI a beszélgetések alapján képes lesz az adott szövegkörnyezethez és a felhasználó stílusához igazítani a válaszokat  és személyreszabott ajánlásokat tesz majd.

Az alkalmazáson belül elérhető a Google Assistant chatbot is, mely hasonlóan működik mint a  többi asszisztens szolgáltatás Siri, Cortana és Alexa. Képes válaszolni egészen összetett kérdésekre, megkeresni a legközelebbi kávézót, akár a holnapi időjárást is elárulja nekünk. A különbség annyi, hogy  a Google Assisant-nak egyelőre csak írásban tehetjük fel kérdéseinket.

Érdekes még az app Whisper Shout funkciója, amikor egy csúszka segítségével állíthatjuk a megjelenő szöveg méretét – így az egészen apró betűs suttogástól eljuthatunk a nagybetűs kiabálásig. Olyasmi ez, mint amikor a Caps Lock-al ráerősítünk a mondandónkra.

Adatvédelmi kételyek

Sokaknak furcsa lehet, hogy a Google MI minden beszélgetésünkből tanul valami újat – felmerül a kérdés, hogy ez mennyire biztonságos adatvédelmi szempontból.  Ha valakinek nem tetszik, hogy egy külső szem minden szavát figyelemmel kíséri, akkor ki lehet kapcsolni ezt a szolgáltatást és inkognitó módra válthat. Így viszont a program lényege veszik el, hisz az MI segítségével a felhasználó könnyebben kaphat választ kérdéseire, és nem tudna ajánlásokat se tenni. Az MI tehát alapesetben be van kapcsolva, de ezt bármikor át lehet állítani, és használhatjuk egyszerű üzenetküldő applikáciként.

Nem bízik az Allo biztonsági beállításaiban Edward Snowden sem, aki három éve került a figyelem középpontjába, mikor kirobbantotta az Egyesült Államok legnagyobb kémbotrányát. Snowden Twitteren osztotta meg véleményét, miszerint senkinek sem ajánlja az applikáció letöltését, mert még könnyebben megfigyelhetnek bennünket.

Alapértelmezett beállításban az Allo kevésbé lesz biztonságos, mint a WhatsApp, ami még nagyobb veszélyt jelent a kevésbé hozzáértők számára”

– írja Twitterén Snowden.

Amikor májusban a Google bejelentette az Allo érkezését, azt nyilatkozták, hogy sokkal biztonságosabb lesz, mint hasonló társai. Az applikáció a két végpont közötti titkosítáított üzenetváltást ígérte – ez valóban lehetséges, de nem ez az automatikus beállítás, ezt a felhasználónak külön kell magának beállítania. Továbbá azt ígérték még a tavaszi bejelentéskor, hogy üzeneteink csak átmenetileg lesznek tárolva, és nem lehet majd beazonosítani őket- ehhez képest most egészen addig tárolva lesznek, míg azt mi magunk ki nem töröljük, és hozzáférhetőek lesznek a Google számára.

Az Allo használatához nem muszáj Google-fiókkal rendelkezni, persze ha van, az MI még jobb ajánlásokat adhat. Összességében akkor érdemes ezt az appot használni, ha igénybe vesszük az MI adta lehetőségeket – rendkívűl leegyszerűsítheti a mindennapi kommunikációt és gyorsan választ kaphatunk a kérdéseinkre. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló