Tech

Idővel az iPhone-okat is USB-C kábellel fogjuk tölteni

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.26 | 07:18

Ugyan még nem egy lejátszott kör, de szinte már könyvelhető, hogy hamarosan az iPhone telefonokat is USB-C-s töltőbe fogjuk esténként bedugni.

123rf

Az Európai Bizottság a mai napon hivatalosan is benyújtotta a törvényjavaslatát az Európai Parlamentnek, amely alapján arra köteleznék a gyártókat, hogy az elektronikai termékeikhez egységes töltőt és csatlakozókat használjanak. A javaslat ugyan még nem eldöntött, hiszen a EP-nek és a Tanácsnak is el kell fogadnia, de több mint valószínű, hogy senki nem görget elébe akadályt.

Ez pedig azt jelentené, hogy minden okostelefon, táblagép, hordozható videojátékkonzol, fejhallgató, fényképezőgép, hordozható hangszóró szabványos portja az USB-C lesz. 

Továbbá a javaslatban azt is szorgalmazzák, hogy az újonnan megjelenő készülékek mellé ne csomagoljanak töltőt, hanem azokat külön-külön értékesítsék. A bizottság szerint ez nem csak a gyártóknak lenne jó, akik ezzel sokat spórolhatnak, hanem a felhasználóknak is kényelmesebb lenne, mindemellett pedig csökkentenék az e-hulladékok számát és a környezeti lábnyomot.

„Az európai fogyasztókat immár hosszú ideje frusztrálta, hogy fiókjaikban egyre csak halmozódtak az egymással összeférhetetlen töltők. Sok időt adtunk az iparágnak arra, hogy saját megoldásokat találjon; most elérkezett az idő az egységes töltőre irányuló jogalkotási intézkedésre. A fogyasztók és a környezet egyaránt sokat fog nyerni általa, ezenfelül zöld és digitális törekvéseink is ezt az utat jelölik ki.” – mondta a beterjesztés napján Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos is hasonlóképp nyilatkozott: „Minden alapvetőbb elektronikus eszközünk töltővel működik. A készülékek sokfélesége pedig egyre több, egymással inkompatibilis és szükségtelen töltő megvásárlását hozza magával. Ennek véget kívánunk vetni. Javaslatunk elfogadásával az európai fogyasztók egyetlen töltőt tudnak majd használni valamennyi hordozható elektronikai termékükhöz, ami jelentős lépést jelent a fogyasztók kényelmének növelése és a hulladék csökkentése felé.”

Ezek a törvényjavaslat főbb pontjai:

  • Az elektronikus eszközök harmonizált töltője, egységes USB-C porttal. Ily módon a fogyasztók ugyanazzal az USB-C töltővel márkájától függetlenül bármilyen készüléket fel tudnak tölteni.
  • Egy harmonizált gyorstöltő technológia, amelynek bevezetésével a különböző gyártók nem fogják tudni indokolatlanul korlátozni a töltési sebességet, és amely segíteni fogja, hogy a töltési sebesség a készülékkel kompatibilis bármilyen töltő esetében garantáltan ugyanaz legyen.
  • A töltő és az elektronikus eszköz külön értékesítése, melynek révén a fogyasztók töltő nélkül is vásárolhatnak majd új elektronikus eszközöket. Ezáltal csökkenni fog a szükségtelenül beszerzett vagy nem használt töltők száma. A becslések szerint évi közel ezer tonnával csökkentheti az elektronikus hulladék mennyiségét, ha kevesebb új töltőt kell gyártani, illetve ártalmatlanítani.
  • A gyártóknak kiterjedtebb tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára a töltési teljesítményről, beleértve az eszköz által igényelt teljesítményre vonatkozó információkat és azt, hogy az támogatja-e a gyors töltést. Ezáltal könnyebben ellenőrizhetik a fogyasztók, hogy meglévő töltőik megfelelnek-e új készülékeik követelményeinek, illetve segítik őket a kompatibilis töltő kiválasztásában. A többi intézkedéssel együtt ez a lépés hozzájárul majd ahhoz, hogy a fogyasztóknak kevesebb új töltőt kelljen megvásárolniuk, ami évente 250 millió euró megtakarítást jelenthet.

Ez természetesen azt jelenti, hogy amennyiben teljes és egyértelmű elfogadást követően hatályba lép a törvény, akkor az iPhone készülékeket is USB-C kompatibilis lesz, annak megfelelő aljzattal látják majd el. Addig viszont ne nagyon álljunk féllábon, ugyanis még az is időbe telik, míg az EP és az ET megszavazza, ezután pedig egy 24 hónapos türelmi időszaknak kell eltelnie, hogy a gyártók teljesen át tudjanak állni.

Ez pedig annyi tesz, hogy leghamarabb 2025-ben, az iPhone 17-be kerülhet először USB-C.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló