Tech

Összebútorozna a NASA a privát űrcégekkel a Nemzetközi Űrállomáson

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.12 | 08:44

Az amerikai privát űrcégek már eddig is remek dolgokat csináltak az űrben, a NASA egy új ötlete nyomán pedig még nagyobb lehetőségek nyílnak meg előttük.

Charles Bolden, a NASA igazatója a Fehér Ház blogjában tette közzé, hogy az űrügynökség bővíteni tervezi azoknak a cégeknek a körét, akik az űrben tevékenykednek. Ennek az egyik módja, hogy az űrcégek csatlakoztathatják majd a Nemzetközi Űrállomáshoz a moduljaikat. Ahogy írtuk a MArs utazás kapcsán, ennek éppen itt volt az ideje.

ISS

 

Bolden úgy írt a jövőbeli űrállomásokat övező reménybeli “lelkes és aktív felhasználói közösségről”, mintha nem egy 400 kilométer magasan keringő emberkonzervről, hanem egy appokat tartalmazó mobiltelefonról lenne szó. Persze ez nem jelenti azt, hogy téved, az űrállomásnak nem fog rosszat tenni, ha pénzt is termel majd a jövőben.

 

Amióta az űrsikló programot leállították - a képen még elrejtettünk egyet - a privát űrcégeknek több lehetőség jut
Amióta az űrsikló programot leállították – a képen még elrejtettünk egyet – a privát űrcégeknek több lehetőség jutfotó: ESA

A NASA pár hónapja már körkérdést intézett az űrcégekhez – írja a The Verge elemzése. Akkor az érdekelte, mit tennének, ha használhatnák az ISS egyik dokkolóállomását. A NASA nem hozta nyilvánosságra az érdeklődő cégek listáját, de az biztos, hogy a Bigelow Aerospace köztük van. Csúnya is lenne, ha nem érdekelné a lehetőség őket, fent van már egy moduljuk.

Ugrálóvár űrhajósoknak

A Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztatott egyetlen privát egység a Bigelow Aerospace BEAM nevű felfújhatós modulja. A felfújhatósat pont úgy kell elképzelni, ahogy a gyerekszórakoztató-programok ugrálóvárát. A különbség annyi, hogy a BEAM különlegesebb anyagokból – például kevlárszerű hajlékony szövetből, polimer vinil habból áll. A modul összecsomagolva durván kétszer kétméteres, felfújva viszont négy méter hosszú és 3,2 méter átmérőjű henger. Ha az űrben van Quechua sátor, akkor ez a modul az.

beam1

Bár a BEAM fel van fújva és csatlakozik az ISS-hez, de egyelőre nem laknak benne űrhajósok. A modulban méréseket és vizsgálatokat végeznek, hogy kiderüljön, hogyan viselkedik az űrben, a földitől jelentősen eltérő sugárzási viszonyok között.

Az ISS is megmarad

A tervek szerint a Nemzetközi Űrállomást 2024-ig fogja üzemeltetni a NASA. Utána az ügynökség a Földtől távolabbi célokat fog be, köztük a Marsot, ahová a 2030-as évekre akarnak eljutni. Az ISS-t addigra át akarják adni egy vállalkozó hajlamú magáncégnek üzemeltetésre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló