Tech

A nap látványa: Naprakész a világ legnagyobb napeleme

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.14 | 13:05

A nap(!) 24 órájában fog ellátni egymillió amerikai háztartást, ígérjük, több ragyogó szóvicc nem lesz.

Solar
Solar

A kalifornia energetikai cég, a SolarReserve bejelentette, hogy Nevadában fogja felépíteni minden idők legnagyobb teljesítményű, tiszta és zöld napelem-beruházását.

A vezérigazgató, Kevin Smith ígéri, hogy

Napi 1500 és 2000 megawattot fog megtermelni a létesítmény, annyit, amennyire jelenleg csak atomerőművek képesek. Százezer heliosztát gyűjtené a napsugarakat tíz toronyba, amelyek speciális energiatároló rendszerrel vannak felszerelve. Az olvadt só alapú rendszer ezer fok fölé hevülve gőzturbinát működtet, mellyel folyamatosan ellátja a generátorokat.

 

 

Ennek a felépítésnek köszönhetően, az esti műszak is zavartalanul megy majd: a rendszer naplementekor sem áll le. Az Echowatch szerint Smith nem a levegőbe beszél: ők létesítették a Tonopah erőművet, mely Nevada 75 ezer háztartását látja el, napi 110 megawattnyi energiával, mindenféle káros kibocsátás nélkül, amely az olaj- és földgáz használat velejárója.

A naperőművet 30 hónapon át építették, és főleg helyi, nevadai munkaerőt vettek fel hozzá, ennél zöldebben nehéz megoldani az energiaellátást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló