Tech

Előfizetnél űrben lőtt szatellitek felvételeire? Pár év, és megteheted

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.17 | 18:44
  • trendindex: 3

50 olyan szatellitet állít Föld körüli pályára egy japán cég, melyeknek a felvételeire bárki előfizethet majd. Napozó embereket nem, de csomó hasznos dolgot lehet majd vele nézni.

Egy űrbizniszben már jártas japán cég, az Axelspace áll a projekt mögött. Már van fent két szatellitjük, egyiket egy időjárás-jelentő cég, másikat a Tokiói Egyetem használja.

Abban hoz újítást a projekt, hogy az előfizetőknek hozzáférhetővé teszi a szatellitek API-ját, magyarul az alkalmazás-programozási felületét. Így adott összegért cégek, vagy akár magánszemélyek olyan célra használhatják fel az űrben készített képeket, amire csak akarják. Bizonyos korlátokkal persze, mert a kamerák nem lesznek annyira profik, hogy benézhessenek vele bárhová; ez a személyiségi jogok betartása miatt fontos. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül majd az előfizetés.

Így képzeli el a cég a szatelliteket működés közben:

Az 50 kilós mikroszatellitek várhatóan 2022-ra üzemelnek majd száz százalékon, de a cég ígéretei szerint már 2018-tól szolgáltatnak hozzáférhető adatokat. A legkülönbözőbb célokra lesznek használhatók: termés monitorozására, területi-természeti változások követésére, forgalom mérésére, vagy bármire, ami fentről látszik, és valakinek haszna származhat belőle.

Akkora lesz, mint egy asztali számítógép, szerintünk a mosógépre hasonlít leginkább. Kép: Axelspace
Akkora lesz, mint egy asztali számítógép . Kép: Axelspace

Ezzel párhuzamosan az Axelspace a világ első űripari-szórakoztató szolgáltatásán is dolgozik: olyan szatellitet lőnének fel, ami hatalmas fényt bocsájt ki, ha visszalép a Föld atmoszférájába. Ráérnek, vagy tényleg ebben van a pénz és a jövő? Inkább az utóbbi. A Mars is közelebb van, mint gondolnánk, és nem csak állami szereplők szeretnének eljutni rá.

(Forrás: TNW)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló