Tech

Hogyan? A drón, ami a saját súlya negyvenszeresét(!) képes felemelni

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.26 | 17:57

Ha azt szeretnénk, hogy a drónok hatékonyan segítsék az életünket, muszáj nagy tömegekkel dolgozniuk. Na, most az utóbbi irányába történt jelentős előrelépés.

Pókok és darazsak inspirálták a svájci EPFL nevű céget és a Stanford egyetemet abban, hogy létrehozzák a ezt az apró drónt, amely ugyan nem tud repülni a tömeggel, de képes felemelni egy csörlővel, miközben a talajba kapaszkodik. Hasonlóan működnek a pókok és a darazsak is, nekik is mozgatniuk kell az áldozataikat, amelyeket nem bírnak el, ezért vontatják őket.

Ezekre a drónokra szereltek egy csörlőrendszert a végén egy kampóval, amivel dolgokba kapaszkodik. Az alját úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb felületen stabilan álljon, így nem mozdul el akkor, amikor nála valami sokkal nehezebbet emel.

Építettünk egy járművet, ami nagyon mozgékony, nagyon erős és kicsi.

– mondta Matthew Estrada, a projekt vezetője. Az ötletük, hogy ezek a drónok gyorsan eljutnak bárhova, ahol belekapaszkodnak a mozgatni való tárgyba, majd leszállnak, és elkezdik vontatni. Ilyen módon például rendet tudnak rakni a lakásban, amíg az ember dolgozik. Persze ez sokszor több kezet igényel, viszont ez sem probléma, ugyanis képesek csapatban dolgozni.

Eszméletlen jó képek az Év drónfotója verseny díjazottjai közül


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló