Tech

Bill Gates ma lett 62 éves – tényleg ő a világ leggazdagabb embere?

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.28 | 14:43

A Microsoft első embere október 28-án ünnepli születésnapját - összeszedtük 10 pontban, hogy miért ő az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb embere.

1955. október 28. született William Henry Gates III, aki egy ügyvéd és egy tanárnő fiaként látta meg a napvilágot. Az Apple-vezér Steve Jobs mellett ő a másik nagy tech guru, aki a mai napig nagy hatással van a startupos nemzedékre, még ha ezt a startupos nemzedék nem feltétlenül ismeri el. Hogy lett ő a világ alighanem legbefolyásosabb és leggazdagabb embere? Összefoglaljuk tíz pontban.

Állandó külső

Azt nem mondhatjuk, hogy sokat változott volna külsőleg az elmúlt évtizedekben. Mindig is megmaradt az az egyszerű, kerek szemüveges, lezser öltözetű kollegista külseje, ami mára védjegyévé vált. Mondhatnánk azt is, hogy ő volt a normcore egyik első nagykövete, de azért ez nem azt jelenti, hogy szürke egyéniség lenne.

Fotó: Alex Wong / Getty Imagesfotó: Getty Images

Már 17 évesen startupot csinált, csak akkor még nem így hívták

Bill Gates már egészen fiatalon is kitűnt társai közül. Egy Washington állambeli magániskolában hamar elsajátította a BASIC programnyelvet, és már 17 éves korában elkészített egy saját órarend-programot, amit aztán 4200 dollárért el is adott iskolájának.

A Microsoft megalapítása

A Harvard Egyetem hallgatójaként egy diáktársával, Paul Allennel közösen megalkotott egy szoftvert Altair 8800 néven, majd megalapították a Microsoft nevű céget, ezután Gates ott is hagyta az egyetemet. A Microsoft szállította elsőként az IBM számára a MS-DOS operációs rendszert. A programozó még csak 31 éves volt, amikor hirtelen a világ leggazdagabb emberévé vált.

A Windows operációs rendszer megalkotása

Az ő nevéhez fűződik az a Windows operációs rendszer, amelyet a mai napig a nagy többség használ: a világ számítógépeinek 90 százalékán ilyen oprendszer fut.

Bill Gates, a jótékony

A 2000-ben feleségével közösen alapított Bill & Melinda Gates Foundation nevű alapítvány eddig 7,5 milliárdot adott különböző projektek támogatására. A szervezet küzd az AIDS, a malária, a tuberkulózis, illetve a szegénység ellen. A sokat támadott szakember elhatározta: élete végéig a magánvagyonának a 95 százalékát eladományozza – ez az összeg több, mint 50 milliárd dollár. Bill és Melinda Gates alapítvány Afrikában döntő szerepet játszott abban, hogy az AIDS népbetegségből kezelhető kórrá változott.

Tényleg ő a világ leggazdagabb embere

Legalábbis a Forbes idei listája szerint. Bill Gates jelenleg a világ leggazdagabb embere – derül ki az amerikai Forbes magazin legfrissebb listájából. A Microsoft társalapítójának vagyona 86 milliárd dollár. De ha azt nézzük, hogy a vagyon nagy részét jótékony célra fordítja majd, akkor mégsem ő az, csak papíron.

Három gyermeke közül egyikük már informatikát hallgat

A 21 éves Jennifer, a 18 éves Rory és a 15 éves Phoebe közül még csak a legidősebb jár egyetemre, ő a kaliforniai Stanford egyetemen informatikushallgató. És nocsak, micsoda véletlen: az egyetem informatikai szakának nemrég ötmillió fontot adott az egyik Gates-alapítvány. A két kisebbik gyermek, Rory és Phoebe még középiskolás diák, mindketten a szüleikkel laknak Seattle mellett.

Jennifer Gates és szülei, Bill és Melinda Gates. Fotó: Yana Paskova/Getty Images

Kötődik Seattle városához

A Gates családot szoros érzelmi szálak fűzik ehhez a településhez, ezért is építettek itt egy szuperintelligens okosházat csaknem egymilliárd dollárért.

Intelligens házban él családjával

A Gates házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amelyen rögzíthetik személyes igényeiket, ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve az elektronika a látogató igényeihez igazítja a hőmérsékletet, a zenét, és az egyéb használati tárgyakat. A csodaházat egy speciális Windows NT vezérli.

A Gates família intelligens otthona Seattle városában. Fotó: Dan McAllister / Getty Images

Nyugdíjasként is aktív

A cég vezérigazgatói posztjáról 2000-ben, az elnöki pozícióról 2014-ben köszönt le, de tanácsadóként továbbra is dolgozik a jelenlegi igazgató, Satya Nadella mellett. Bill Gates ideje nagy részét a feleségével, Melinda Gatesszel létrehozott jótékonysági alapítványnak szenteli.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló