Tech

Hidegháborús monstrum feltámasztásán serénykedik Oroszország

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.31 | 19:27

A Kaszpi Szörny után hamarosan elkészülhet a Sarki Szörny is. A világ legnagyobb repülő járműve lehet.

Az Kaszpi Szörny a hidegháború egyik emblematikus járműve volt, a szovjetek évtizedekig kísérleteztek a hatalmas tömegű és irdatlan sebességre képes óriás ekranoplánokkal a Kaszpi-tengeren, míg végül elkaszálták a projektet. Csak néhány adat, ami megvilágítja, mit is tudtak annak idején a Luny-osztályú, méretükkel a szörny jelzőt kiérdemlő óriás ekranoplánok: a legnagyobb majdnem 100 méter hosszú volt, és több mint 500 tonnát nyomott, hatalmas mérete ellenére viszont iszonyatosan gyors volt, a kényelmes utazósebessége meghaladta az 500 km/órát, de egyes források szerint akár 700 km/órás sebesség felett is tudott száguldani. Így nézett ki az egyik ilyen Kaszpi-tengeren tesztelt óriás ekranoplán a ’60-as években:

Caspian Sea Monster Ekranoplan Flight Video

These craft were originally developed by the Soviet Union as very high-speed military transports, and were based mostly on the shores of the Caspian Sea and Black Sea. The largest had max take-off weight over 544 tonnes. About 120 ekranoplans (A-90 Orlyonok class) were initially planned to enter military service in the Soviet Navy.

Oké, de mi az az ekranoplán? A furcsa hibrid jármű valahol félúton van egy hajó és egy repülőgép között. Kicsit olyan, mint egy légpárnás jármű, csak ez a maga alatt felfújt légpárna helyett a szárnyai alá préselődő levegőrétegen siklik. Repülni nem tud, viszont a víz felszín felett pár méterrel lehet vele száguldani, ennek megfelelően hívják még párnahatás-repülőgépnék vagy határfelület-repülőgépnek is. Sebességén kívül legnagyobb előnye, hogy nincs kitéve a vízi aknák és a torpedók jelentette veszélynek.

Most pedig úgy tűnik, megpróbálják feltámasztani, vagy jobban mondva újra megalkotni ezt a monstrumot. Az egyik orosz híroldal szerint ugyanis az ország hadserege újra ekranoplánt fejleszt, amit a régi név alapján máris Sarki Szörnynek becéznek. A pletykák szerint a több mint 600 tonnás járművel az oroszok a globális felmelegedés hatásaira reagálnak, aminek következtében új vízi utak nyílnak a Sarkkörön túli területeken. Oroszországnak sok katonai bázisa van északon, amiknek az ellátása rendkívül körülményes, ebben pedig nagy hasznát vennék egy ilyen villámgyors szállító járműnek.

Az Izvestia nevű oldal szerint a gépet a Aleksejev Tervezőiroda készíti, és a Kaszpi Szörnyhöz hasonló sebességgel és méretekkel rendelkezik majd, a fedélzetén pedig akár 500 embert is el tud majd szállítani, és 2022. környékén készül majd el. Az új jármű hivatalosan a Rescuer, vagyis a Mentő néven fut, és nincs tervben, hogy fegyverekkel szereljék fel.

forrás: Popular Mechanics


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló