Tech

Magyarország határaira robot hazugságvizsgálókat telepítenek

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.01 | 15:17
  • trendindex: 2

Az EU nemsokára elkezdi tesztelni őket a külső határokon, Görögországban, Lettországban és nálunk is, összesen négy határátkelőhelyen hat hónapig.

Kép: 123rf

Az EU-s projektet iBorderCtrl-nak hívják, és az a dolga, hogy felpörgesse a menedékkérők ellenőrzését – írja a Gizmodo. Természetesen mesterséges intelligenciát használ ahhoz, hogy megismerje a határátkelők szándékait.

Hogyan?

A menedékkérő először kitölt néhány dokumentumot, megmutatja a papírjait, ha vannak, ezután kezd el kérdezősködni a robot határőr. Olyanokra kíváncsi, hogy:

Mi van a bőröndödben? Ha kinyitod és megmutatod, a tartalma bizonyítja majd, hogy nem hazudtál?

Miközben válaszolnak a kérdésekre, a rendszer egy kamerán keresztül vizsgálja az arcukon megjelenő apró mozdulatokat. Rajtunk kívül eszébe jutott még valakinek a Hazudj, ha tudsz! című sorozat?

 Amennyiben igazat mond,

az illető kap egy QR kódot, amellyel átmehet a határon. Viszont ha nem, leveszik a biometrikai adataikat, például az ujjlenyomatukat és az arcukat, ezeket pedig feltöltik a rendszerbe.

Jelenleg 76 százalékban tudja helyesen eldönteni, hogy ki hazudik és ki nem, ezzel a hibaaránnyal egyelőre használhatatlan, de pont ezért helyezik tesztüzembe. A készítői azt mondják, hogy elég gyorsan elérhetik a 85 százalékos sikerességet.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló