Tech

Gyorsan lemerül a telefonod? Itt van, mire kell figyelned

 • Szerző:nuus
 • 2023.11.07 | 19:18

Hogyan működik a telefon akkumulátora?

Az okostelefonjaink mögött álló technológia folyamatosan fejlődik, de az egyik szempont, amely továbbra is kulcsfontosságú a készülékek működéséhez, az akkumulátor. Mivel megbízható áramforrás nélkül a mobilok nem lennének többek drága papírnehezéknél, ezért a következő bekezdésekben bemutatjuk, hogy felhasználóként mit érdemes megjegyezni az akksik működéséről, kapacitásáról és élettartamáról. (x)

Anód, katód, elektrolit – így működik a telefonod akksija!

Az akkumulátor lényegében olyan eszköz, amely kémiai reakciók formájában tárolja, elektromosság segítségével pedig leadja az energiát a telefon számára. A mobilokban használt akkumulátorok leggyakoribb típusa a lítiumionos verzió, amely a teljesítmény függvényében több cellából is állhat.

Egy lítiumion-cella rendszerint a következőkből épül fel:

 • anódból (pozitív elektróda),
 • katódból (negatív elektróda),
 • elválasztóból, amely megakadályozza, hogy az anód és katód direkten érintkezni tudjon egymással és rövidzárlatot okozzon, valamint
 • a köztük lévő, folyékony, ionvezető elektrolitból, amely a töltés folyamán a lítiumionokat a pozitív és a negatív elektróda között szállítja.

Amikor az akksi töltőre kerül, akkor elektromos energia áramlik az akkumulátorba, amelynek hatására a lítiumionok az anódról a katódra vándorolnak. Ha az akksi eléri a 100%-os töltöttséget, a lítiumionok a katódon maradnak, készen arra, hogy a telefon használata közben elektromosság formájában felszabaduljanak és üzemeltessék az eszközt. Amint a lítiumionok elkezdenek visszaáramlani az anódra, a telefon teljesítménye csökken, és az akksi lemerül.

5+1 tényező, amely befolyásolja a lítiumion-akkumulátor kapacitását

A telefonakkumulátorok teljesítményét több kulcsfontosságú technikai tényező is meghatározza, amelyeknek érdemes utánajárni és olvasni egy új készülék megvásárlása előtt.

#1 Kapacitás
A lítiumion-akkumulátor kapacitása az általa tárolni képes energiát, tehát a lítiumionok mennyiségét jelenti. Ennek mértékegységét általában milliamperórában (mAh) vagy amperórában (Ah) adják meg a gyártók. Értelemszerűen a nagyobb kapacitású akkumulátor több energiát képes elraktározni, ezáltal hosszabb ideig használható két töltés között.

#2 Feszültség
A lítiumion-akkumulátor feszültsége az akkumulátorban tárolt elektromos potenciál mértékegysége. Ezek a típusú akksik jellemzően 3,7 és 4,2 volt közötti feszültséggel rendelkeznek.

#3 Energiasűrűség
Az energiasűrűség az akkumulátor megadott térfogatában vagy tömegében tárolt energia mennyiségének mérőszáma. Általában kilogrammonkénti wattórában (Wh/kg) vagy literenkénti wattórában (Wh/L) fejezik ki.
Nagyobb energiasűrűség esetén az akkumulátor kisebb térfogatában vagy súlyában több energia tárolható. Ezáltal hatékonyabb és jobb megoldást jelenthet az olyan hordozható eszközök számára, amelyeknél a méret és a súly fontos tényező.

#4 Önkisülési sebesség
Az önkisülési sebesség (angolul: self-discharge rate) annak a folyamatnak a gyorsaságát jelzi, amely során az akkumulátor elveszíti az energiáját, akkor is, ha nem használják aktívan. Az akkumulátor típusa összefüggésben áll a sebesség mértékével és kihat a teljes élettartamára. Ilyen szempontból is megéri előre tájékozódni!

#5 Töltési és kisülési sebesség
A lítiumion-akkumulátor töltési és kisülési sebessége megmutatja, hogy az akkumulátor milyen gyorsan tölt fel és sül ki. Ezt általában a gyártók áramegységben, például amperben (A) vagy milliamperben (mA) tüntetik fel a készülékspecifikációk között. Minél nagyobb a töltési és kisülési sebesség, annál gyorsabban tölthető fel vagy meríthető le az akkumulátor, amely végül a hosszú távú üzemkapacitásra is hatást gyakorol.

+1 Akkumulátorkezelő rendszer
Az akkumulátorkezelő rendszer (mozaikszóval: BMS) segít szabályozni az akkumulátor feszültségét és hőmérsékletét az optimális teljesítmény és biztonság érdekében. Telefonválasztás előtt sokat segíthet, ha utánajársz, milyen rendszerrel működik a készülékben található akksi, mert a jó minőségű BMS meghosszabbíthatja az élettartamát.

Extra figyelmességért cserébe az akkumulátor élettartama is tovább bírja

Az akkumulátorok működése és gondozása összetett terület, de egy kis extra figyelmességgel hosszabb élettartamot és megbízhatóbb teljesítményt érhetsz el.

Ezekre figyelj oda:

 • Az akkumulátorok érzékenyek a hőmérséklet-változásra. A nagy forróságban, de a hatalmas mínuszokban sem érdemes kint hagyni a készülékedet.
 • Figyelj a töltési ciklusokra! Ha elkerülöd a teljes kisülést és a túl gyakori töltéseket, sokkal növelheted az akku élettartamát.
 • Rengeteget számít, ha a töltöttségi szintet sem hagyod figyelmen kívül. Az akkumulátor élettartamára az is pozitív hatást gyakorol, ha sikerül az optimális 20-80% közötti értéktartományban tartani. (Tehát nem töltöd fel maximálisan, és nem hagyod, hogy a töltöttség szintje egy bizonyos pont alá süllyedjen.)
 • Bátran frissítsd a telefonodat! A gyártók szoftverfrissítései javíthatják az akkumulátor teljesítményét és élettartamát.

 

Gondolj az akkumulátorok környezeti hatásaira!

Az akkumulátorok döntő szerepet játszanak a modern eszközeink hatékony használatában, azonban az előállításuk – valamint a tőlük való megszabadulás – környezeti hatása még mindig aggodalomra ad okot. Szerencsére napjainkban már egyre több az akkumulátorok megfelelő újrahasznosíthatósága érdekében született kezdeményezés.

Kis figyelmességgel te is hozzájárulhatsz természeti erőforrásaink megóvásához: készülékvásárláskor válassz olyan okostelefont, amelynek gyártójáról köztudott, hogy a felelős beszerzési és termelési gyakorlatokat támogatja! Így biztos, hogy olyan vállalkozás mellett döntesz, amely a jövőben aktívan hozzájárul majd a még fenntarthatóbb folyamatok kialakításához.

(x) Partner tartalom


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Meghalt egy ember a Lurdy Háznál
 • szerző:nuus
 • 2023. 12. 11.