Tech

Abu-Dzabi és Dubaj között épülhet meg az első vákuumvasút

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.10 | 10:59

A hyperloop ötletét a Tesla és SpaceX vezér Elon Musk mutatta be pár éve, és eredetileg a Los Angeles és San Francisco közötti személy- és áruszállítás egyik alternatívájának szánták a vákuumcsőben közlekedő „vasutat”.

A „vasút” persze rossz kifejezés, hiszen sínek és kerekekről itt szó sincs. A hyperloop lényege egy olyan zárt csővezeték, amiből kiszivattyúzzák a levegőt, és az így létrejövő légüres térben, légellenállás nélkül, hatalmas sebességgel (akár 1000km/óra fölött) tudnak suhanni a szerelvények, szinte a csőben lebegve. Mivel Kaliforniában egyelőre nem tudták megépíteni, Musk nyilvánosságra hozta a terveket, hogy más cégek is dolgozhassanak rajta. Így is lett, a Hyperloop One most jelentette be, hogy ők építik meg az első ilyen rendszert Dubaj és Abu-Dzabi között:

A távolság körülbelül 160 km, ez autóval majdnem 2 óra, a Hyperloop One mérnökei viszont azt ígérik, hogy az új vákuumvasúttal 12 perc alatt megtehető majd az út. Egyelőre persze csak látványterveken és ilyen látványos animációkon létezik az egész. Az átadást 2020-ra tervezik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló