Tech

Gagyi YouTube-feliratok miatt akadtak ki a nagyothallók

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.11 | 16:53

Sokan jókat nevetnek a YouTube béna automatikus feliratain, és nem is gondolnak arra, hogy van, akinek rengeteg bosszúságot okoz. Ilyenek a hallássérültek, 360 millió ember.

Aki találkozott már a YouTube automatikus felirataival (closed captions), az biztos nevetett egy jót. Vannak azonban olyan felhasználók, akik számára a félig-meddig helyes szövegek a videókon korántsem viccesek. Például a hallássérültek számára, akik videófogyasztását elvileg megkönnyítené, valójában ellehetetleníti a gagyi funkció.

#NoMoreCraptions hashtaggel indítottak ezért egy kampányt, ami nemcsak arról szól, hogy leszólják a silány, automatikus feliratokat. Azt akarják ugyanis elérni, hogy a youtuberek maguk feliratozzák a videóikat, így biztos, hogy amit a nézők olvasnak, valóban el is hangzik.

Egy Rikki Poynter nevű vlogger indította a kampányt, aki szerint rengeteg néző kirekesztve érezheti magát, sok youtuber pedig feliratkozókat veszt. Rikki egy videót is csinált arról, hogyan lehet megfelelően feliratozni a Szövetségi Kommunikációs Bizottság szabályzata szerint: fontos, hogy maximum két sor legyen egy videóképen, helyes legyen a nyelvtan és ne csak szavakat, hanem háttérzajokat is feliratozzanak. Erről itt a videó:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Föld népességének öt százaléka, azaz 360 millió ember hallássérült.

(Forrás: Mashable)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Megszűnés szélén áll a Tumblr
  • szerző:nuus
  • 2023. 11. 10.