Tech

Ez már majdnem a csillagok háborúja: lézerfegyvereket pakolna a vadászgépeire az amerikai légierő

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.14 | 17:26

A Lockheed Martin 23 milliós szerződést kötött az Air Force-szal, egy repülőre felpakolható lézerfegyver a cél.

Gyermekkorunk filmjei és rajzfilmjei tele voltak vele, de a lézerfegyver még ma is ritka, mint a fehér holló. Ami pedig van, az sem úgy néz ki, mint ahogy annak idején elképzelték: az amerikai haditengerészet által tesztelt böhöm nagy lézerágyú nem lő ki színes halálsugarakat a jellegzetes lézerhang kíséretében, de a célponttal már simán végez.

Éppen ezért a US Navy után a légierő is lézerfegyvert akar magának, a US Air Force a Lockheed Martinnal kötött 23 milliós szerződést egy olyan lézerfegyverre, amit vadászgépekre lehet felszerelni, tehát nem olyan nagy tömegű, és repülés közben is lehet vele célozni és lőni. Főleg az ellenséges rakéták megfékezésére használnák majd, de alkalomadtán más repülőgépeknek is oda lehetne velük pörkölni, ha sikerül megoldania a mérnököknek a feladatot.

Directed Energy: Speed of Light Defense

Technological advancements over the past 40 years made laser weapon system developments possible in efficiently harnessing and directing the power of a laser beam and fiber laser devices using spectral beam combining. Lockheed Martin’s laser weapon systems have the dimensions and proficiency to allow easier incorporation into the battlefield-ensuring successful operation on military platforms on the move now and in the near future.

A méret mellett azt is meg kell oldani, hogy a fegyver üzemeltetése biztonságos legyen, ne kelljenek hozzá nagy mennyiségben vegyi anyagok. A tervek szerint a vadászgépek után nagyobb szállítógépek is megkaphatnák majd, hogy azzal tudjanak védekezni a rakétatámadások ellen. Ha minden összejön, már 2021-ben repülhetnek a lézerek.

A fegyvert illusztráló képeken most is látható sugárra álmodták meg a lézeres repülőgépet, de valószínűleg most sem azt fogjuk látni, mint a Star Wars-ban…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló