Érdekes

Ping, pukk, vrumm, placcs – 9 különös hang, amit mégis mindenki ismer a világon

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.22 | 07:03

Furcsa, absztrakt hangok, amik közül sokat órákig is el tudnánk hallgatni, de van olyan is, amitől azonnal menekülőre fogja bárki, a világ bármely pontján.

(kép: Malte Wingen on Unsplash)

Éppen a héten esedékes születésnapokat és évfordulókat nézegettük, amikor is elénk került Hans Geiger német atomfizikus neve (1945. szeptember 24-én halt meg), de az atomfizikáról vajmi keveset tudunk, és nem csak mi vagyunk így ezzel. Abban viszont egyetértettünk, hogy leghíresebb találmányát, a Walther Müllerrel közösen megalkotott sugárzásmérő csövet (a.k.a. Geiger-Müller-számláló) mindenki ismeri. Na nem feltétlenül a nevét, vagy a működését, esetleg azt, hogy mit is mér pontosan, de ha megmutatjuk valakinek a hangját, akkor egészen biztosan tudni fogja, hogy „ez az az atomos izé”. Innen már csak egy lépés volt, hogy összeszedjünk 8 másik furcsa hangot, amit szinte akkor is mindenki felismer, ha életében nem találkozott vele a való világban.

Geiger-Müller reccs-reccs

Az az atom izé, ami ha begyorsul, baj van. Az emberek nagy része életében nem találkozott még az eszközzel, de a hangja világhírű:

Szonár ping

A tengeralattjáró is olyan dolog, amihez nem túl sok embernek volt köze, de ha meghalljuk ezt a hangot, azonnal a Vörös Októberre képzeljük magunkat:

Betárcsázós nííí-vá-pri-pri-prooooo

A hang, amit szerencsére már nem kell hallanunk, de ha megszólal, mindenkinek beugrik a legnagyobb kín, amit embernek el kellett viselnie valaha: a betárcsázós internet.

Vincseszter klikk-klakk

A magyar köznyelvben csak „vincseszter” néven fut a híres sörétes shotgun fegyver, aminek a felhúzása adja az egyik leghíresebb hangot a világon. Ha ezt hallod a hátad mögül, akkor baj van, de ezt úgyis tudod:

Bálna humm-huuuuummmmmm

Az állatvilág legtöbb képviselőjével csak állatkertben találkozhatunk, sokakkal azonban még ott se, például bálnákkal. A hangjukat mégis mindenki ismeri. Rájöttek ugyanis elég sokan, hogy jó hallgatni őket. Itt a cikk felénél pihenésképpen kaptok is egy jó kis 8 órás mixet:

A halál legvidámabb hangja, avagy Márió tü-tü-tü-tü-tü-tü

Mostanra talán mindenkinek kiderült, hogy ezeket a hangokat a popkultúra ismerteti meg velünk, amilyen kevésszer fordulnak elő ugyanis a való világban, annyira túltolják őket a filmekben. Sőt, a különböző médiumok teljesen fiktív hangokat is világhírűvé tudnak tenni, annyira, hogy már a saját világukon kívül is tudják őket azonosítani az emberek. Super Mario halálának hangja mindenkinek azt mondja ezen a bolygón, hogy itt most valaki nagyon megszívta:

Lézer pju-pjú

A lézer hangja már csak azért is zseniális, mert igazából nem is létezik, szóval senki sem ismerhetné, hogyan is „szól”. De mégis, a sci-fikben általában hasonló hangok készülnek a lézersugarakat kilövő fegyverekhez, úgyhogy becsukott szemmel is mindenki rájönne: ezek lézerek!!!

Fénykard vrumm-vrumm

Kétség kívül ez a világ egyik leghíresebb hangeffektje, bár a Star Wars-ból még vagy 4-5 társát ide tudtuk volna tenni. Nincs ember, aki ne ismerné őket, ráadásul nagyon menő, ahogy annak idején megalkották őket. De amíg Darth Vader szuszogását egy doboz cigi után többen le tudnák kopírozni, Csubakka ordítását pedig egy nyikorgó szekrényajtóval is lehet reprodukálni, addig a fénykard utánozhatatlan:

Vilmos mondja: Áááááááááááááááááá, placcs

Ha ki kellene választani a filmekben legtöbbet használt hangeffektet evör, az csakis a Wilhelm Screamnek nevezett sikoly lehetne, egy régi westernben megalkotott kiáltás egy idő után csomó filmben feltűnt, poénból szinte mindenbe belerakták már a filmesek. Lehet, hogy a nevét nem ismered, de hallottad már:

Kihagytunk valamit? Akkor jöhetnek a kommentek, a ti választottatok lesz a 10. a listán.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...