Tech

Így kerülheted el a vírusokat, amiket sokan megszívnak

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.29 | 12:11

Te is bántad már meg, hogy reflexből rákattintottál valamire, ami egyébként gyanús volt? Üdv a klubban. Ha olyan ismerősünk küld egy linket, akiben egyébként megbízunk, még inkább hajlamosak vagyunk ilyesmire, de inkább gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk. Így biztosíthatod be magad az online vírusok ellen.

Újra felkapott téma lett, de sajnos mindig is aktuális volt azokról a vírusokról beszélni, amelyek úgy terjednek, hogy rájuk kattintasz, lelop pár cuccot a gépedről, majd automatikusan továbbküldi az ismerőseidnek Facebook, emailben, vagy más online felületen. Ez akkor a legrosszabb, ha a vírus (a fejlesztője) olyan ügyes, hogy még pénzt is kicsikar belőled azért, hogy visszakapd az ellopott fájljaid. Ha persze vagy annyira szerencsés, hogy egyáltalán visszakapod őket, miután fizettél.

„Jó” példa az előbbiekre a Locky nevű zsarolóvírus. Facebookon és LinkedInen terjed, de annyiban rosszabb a társainál, hogy a fájl képformátumba rejtve érkezik hozzánk. Vagy rákattintasz, vagy automatikusan letöltődik a fájl, és már viszi is magával a meghajtó(i)odon található dolgaidat. Ahhoz, hogy visszakapd őket, fél bitcoint (ami jelenleg körülbelül 90 000 forint) kell kicsengetned Lockynak.

Sokan nincsenek vele tisztában, de kisebb erőfeszítés kell az online biztonsághoz, mint gondolnánk. Kép: Pixabay
Sokan nincsenek vele tisztában, de kisebb erőfeszítés kell az online biztonsághoz, mint gondolnánk. Kép: Pixabay

Mit tehetsz ellene?

Az első és legfontosabb, hogy ne csak egy helyen tárold a fájljaid. Mindent, ami fontos neked, de nem túl intim, töltsd fel valamilyen felhő szolgáltatásba (Dropbox, Google Drive, iCloud, stb.)! Minden mást – amire szükséged van, de nem feltétlenül lőnéd ki az online világba – tárolj külső meghajtón. Nem fognak kinevetni, hogy mekkora geek vagy csak azért, mert odafigyelsz a biztonságra.

Különben is, a felhőket nem nehéz használni (és egy idő után elgondolkodsz azon, hogyan tudtál nélkülük élni), egy 1tb tárhelyes külső winchesternek pedig nem horror az ára, ha belegondolsz abba, hogy tényleg biztonságba helyezheted magad vele. Ha ilyen óvintézkedések után esetleg megszívsz egy Lockyhoz hasonló csúnya vírust, akkor simán letörölsz mindent, ami a gépeden maradt, és élsz tovább boldogan.

Ha idegenkedsz a fenti megoldásoktól, az sem feltétlenül baj: az is elég lehet, ha mindig odafigyelsz, hogy mire kattintasz rá. Ha valaki olyan képet küld neked, ami nem .jpg vagy .png vagy más hagyományos kiterjesztésű, ne kattints rá és kész. Előfordulhat, hogy át akarnak vezetni egy nem megbízható forrású új oldalra (ezt a a gépedre telepített tűzfal is jelezni szokta): kerüld el ezeket is. Ha nehéz feladni az online pornó nézését, akkor arra figyelj, hogy a „faecbook.com” nem oda mutat, ahová elsőre gondolnád, főleg akkor, ha azzal kecsegtet egy felugró ablak, hogy „Gratulálunk! Ön nyert 1 000 USD, kattints ide hatalmas nyeremény!!!”

Használj mindenhova más jelszót és egyik oldalnak se engedd, hogy megjegyezze őket. Ha bármi gyanús, kétszer is gondold meg, hogy rákattintasz-e. És azt se felejtsd el, hogy ha egy felhőd megtelik, csomó másik ingyenes (majdnem ugyanolyan) szolgáltatást kezdhetsz még el mellette használni.

(nyitókép: Patrick Lux/Getty Images)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló