Celeb

Egy japán valóságshowban 15 hónapig azt közvetítették, hogy él egy férfi meztelenül egy lakásban különböző díjakért küzdve

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.28 | 13:33

Nasubi becenevű férfi 15 hónapot töltött egy lakásban és azt élőben közvetítették Japánban. A férfi fokozatosan esett depresszióba és mániába az éhség és az elszigeteltség miatt. A valóságshowról és Nasubiról egy dokumentumfilm készült.

1998-ban egy Tomoaki Hamatsu nevű férfit, akit Nasubinak becéztek, meztelenre vetkőztettek, és egy majdnem üres lakásban hagytak, melyet valóságshowban közvetítettek – írja a bbc.com. A műsor célja az volt, hogy díjakat nyerjen, és azok értéke elérje az 1 millió jent (2,3 millió forint). Ha ez sikerül, szabadon távozhatott.

Japánban 15 hónapig közvetítették egy fiatalember harcát egy üres lakásban/Fotó: 123rf.com

Végül 15 hónapot töltött a lakásban, fokozatosan depresszióba és mániába süllyedve az éhség és az elszigeteltség miatt. A “The Contestant” című új dokumentumfilm Nasubi történetét meséli el, és a Sheffieldi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be. A film archív felvételeket és új interjúkat is tartalmaz Nasubival és a show producerével, Toshio Tsuchiyával.

Nasubi, akit egy nyílt meghallgatáson választottak ki, nem tudta, hova kerül, és azt hitte, a felvételeket nem fogják sugározni. A valóságban a 22 éves férfi rövid időn belül Japán egyik leghíresebb celebje lett. A show-t ugyan kritizálták, de hatalmas nézőközönséget vonzott a fiatalok körében.

A show során Nasubi számos versenyt megnyert, de a díjak nem mindig voltak hasznosak. Volt, hogy gumiabroncsot, golflabdát, sátrat, földgömböt, mackót és Spice Girls-film jegyek nyert, amivel nem tudott mihez kezdeni a „fogságban”.

A gyengülő Nasubi egyre aggasztóbbá vált a producerek számára, de végül sikerült rizst nyernie, ami segített túlélni a showt. Később cukros üdítőket és kutyaeledelt is kapott, amit örömmel elfogyasztott.

Körülbelül 15 millió ember követte nyomon Nasubi győzelmeit és túlélési küzdelmeit. A teljes idő alatt meztelen maradt, mert ruhákat nem nyert (a nemi szerveit egy rajzolt padlizsán emoji takarja a filmben).

A lakás ajtaja nem volt zárva, Nasubi elméletileg bármikor távozhatott volna. De miért nem tette? Úgy vélik, ennek több oka is lehetett: a sztoicizmus, a hűség a producerek iránt, a győzelem iránti vágy és a japán szamuráj szellem.

Közel három évtizeddel később Nasubi “kegyetlennek” minősítette a műsort, és hozzátette, hogy “nem volt boldogság és szabadság”. Állítása szerint élete nagy része szenvedés volt, annak ellenére, hogy a nézők boldognak látták a tévében. A dokumentumfilm rengeteg kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy hol húzzuk meg a határt a szórakoztatás terén.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló