Tech

2030-ra megszűnhet a munkahelyed, ugyanis a robotok átveszik a hatalmat

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.01 | 17:08

A McKinsey & Company utána járt annak, hogy mennyien veszíthetik el az állásukat a következő 13 évben. A gépek már eddig is jelen voltak a legtöbb munkahelyen, viszont drasztikusan megnőhet a számuk 2030-ra.

A kutatás szerint 400-800 millió ember kerül az utcára, mert olcsóbb lesz gépeket dolgoztatni. Különösen a monoton és kiszámítható munkák lesznek gépiesítve, ugyanis ezekhez nem kell az emberi leleményesség. Ilyenek például a gyártósorok, ahol már most is a legtöbb munkát gépek végzik.

Ez az egész körülbelül a dolgozók 10 százalékát érinti, tehát a többség nincs veszélyben, de így is több száz millió embernek kell majd új állás után néznie.

Kiket nem érint a dolog?

Azokat, akik kreatív munkát végeznek, tehát olyanokat, akik minden nap más feladattal kerülnek szembe. Ilyenek például a bébiszitterek, vízvezetékszerelők és a kertészek. Olyan helyekre se kerülhet gép, ahol emberekkel kell foglalkozni, vagy irányítani, ugyanis a gépek még nem túl jók az emberekkel való érintkezésben, és amúgy is para lenne robotoktól utasításokat kapni. Mondjuk ez bármikor változhat, Sophia, a robot már-már annyira emberi, hogy állampolgárrá nyilvánították, és még családot is akar.

Vannak olyan állások is, amiket jól lehetne robotokkal végeztetni, de többe kerülne automatizálni, mint alkalmazni rá valakit. Ezek jellemzően alacsony fizetéssel járó munkák, mint például a a postás munkája. Egy gép is tudna leveleket kézbesíteni vonalkód alapján, de horror lenne megszervezni az automatizálását.

Akikre egyre nagyobb szükség lesz a jövőben, azok az informatikusok és a mérnökök. Bármennyire automaták a gépek, magukat nem tudják beszerelni és beprogramozni. Ahogy egyre több gép lesz, egyre több emberre lesz szükség, akik tudják kezelni őket.

Nyitókép: Spencer Cooper / Flickr CC-BY-SA


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló