Tech

Félmilliárd dolcsit költöttek rá, de most lehet, hogy megy a kukába a világ legbrutálisabb ágyúja

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.06 | 11:13

Egyre inkább úgy tűnik, hogy sosem rendszeresítik a railgunt a haditengerészetnél. Inkább visszatérnek a puskaporhoz.

A railgun, vagyis az elektromágneses ágyú fejlesztése az egyik legnagyobb figyelemmel kísért katonai projekt, a puskapor nélkül, csupán a mágneses mező vonzásával egy sínen hatalmas sebességre gyorsított lövedék a világ egyik legnagyobb erejű ágyújának ígérkezett, amire már több, mint 500 millió dollárt eltapsoltak. Most viszont úgy néz ki, mégsem kell a Navy-nek.

Navy Railgun Successfully Fires Multi-Shot Salvos

The Office of Naval Research (ONR) demonstrates the Navy’s electromagnetic railgun initial rep-rate fires of multi-shot salvos at the Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division. The revolutionary railgun relies on a massive electrical pulse, rather than gunpowder or other chemical propellants, to launch projectiles at distances over 100 nautical miles – and at speeds that exceed Mach 6.

A lövedék hatalmas mozgási energiájával romboló fegyverrel kapcsolatban már több fontos problémát sikerült kiküszöbölni, de a fejlesztés nagyon lassan haladt (hivatalosan 2005-ben rendelte meg az ágyút a Pentagon), és úgy tűnik, maga a fegyver is lassú a haditengerészetnek: percenként csak 4-szer tudnak tüzelni vele, az elvárt 10 helyett. Úgy tűnik, végül elengedik a projekt kezét, és megy a levesbe.

Az új irány a HVP nevű technológia lehet, ami a railgunt ötvözné a hajókon már most is használt ágyúkkal, bár ez nem fogja tudni az a lőtávolságot és brutális erőt, amivel a railgun kecsegtetett, és így marad a képben a puskapor is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.