Tech

Hátizsákos méhecskék segíthetik a gazdákat

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.12 | 16:48

Használhatnának drónokat is, viszont az igazi méhek többet tudnak repülni és egy kis hátizsákkal ugyanúgy felmérhetik a búzaföldet, mint a drónok.

A Washingtoni Egyetem már korábban is foglalkozott miniatűr mezőgazdasági rovarokkal. Legutóbb olyan robotrovart fejlesztettek, ami képes akksi nélkül repülni, most viszont igazi méheket állítottak munkába. Kaptak egy chipet hátizsákként, ami 0,0992 grammot nyom.

Hogyan?

Az elemzés akkor történik meg, amikor a méhek rászállnak a termésre. Egy chip 7 órán át üzemel, viszont a méhkasba lehet vezeték nélküli töltőt építeni, így gyakorlatilag cserélgetni sem kell a hátizsákokat. Elég jó módszernek ígérkezik a termés monitorozására, végül is a méhek maguktól repkednek és az akkumulátor is automatikusan töltődik, a gazdához pedig csak befutnak az adatok.

A jelenlegi verzió még csak tárolni tudja az adatokat, összesen 30 kB-ot, ami csak a legalapvetőbb adatokra elég, például a nedvességre és a hőmérsékletre. Ideális akkor lenne, ha folyamatosan küldené az adatokat interneten keresztül. A másik probléma, hogy a méheket nem lehet úgy irányítani, mint a drónokat, tehát most más növényekről is gyűjtik az adatokat. Szóval még bőven van dolguk ezzel a technológiával.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.