Tech

Nyalható, ízes kijelzőt készített egy japán kutató

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.24 | 18:18

A nyalogatható kijelző feltalálója szerint pont olyan élmény lesz, mint bemenni a világ másik végén egy étterembe. Mondjuk azt nem mondta, hogy a képernyővel jól fogunk-e lakni, avagy sem, de majd meglátjuk.

Egy japán kutatótól, Homei Miyashita professzortól érkezik a következő technológiai vívmány, aki kifejlesztett egy olyan kijelzőt, ami elméletileg valósághűn képes visszaadni mindenféle étel ízét, ami megjelenik a képernyőn. Miyashita a Reutersnek azt mondta, hogy ez egy újabb lépés a multiszenzoros nézési élmény megteremtése felé.

A kutató 30 diákkal együtt dolgozott a projekten, amit Taste the TV-nek (TTTV) neveztek el. A kijelző önmagában persze nem képes semmilyen íz átadására, imitálására, ezért egy olyan szerkezetet készítettek, ami a kijelző fölött képes kikeverni a kijelzőn is látható étel vagy ital ízét.

Ezt a képernyő fölé szerelt 10 alapízből álló patronokkal teszi, melyeket egy különálló fóliára spriccel rá. Miután a szerkezet végzett az ízkombináció előállításával leengedi az ízesített fóliát a kijelzőre, amit aztán megnyalhat a néző. A professzor elmondása alapján a TTTV ilyen módon szinte bármilyen ízt képes leutánozni.

A felhasználási módja azonban még kérdéses, bár Miyashita és csapata egészen konkrét víziókkal rendelkeznek. Szerintük a nyalogatható ízesített képernyő a koronavírus-járvány időszakában javíthatja az emberek kapcsolatát és interakcióját a külvilággal, hiszen így olyan ízélményeket szerezhetnek, amiket csak a világ túlsó felén tapasztalhatnának meg. A lehetséges alkalmazások között szerepel továbbá a sommelier-k és szakácsok távoktatása, valamint a kóstolós játékok és kvízek lebonyolítása.

A professzor elvileg már folytat tárgyalásokat különböző vállalatokkal a technológia felhasználásával kapcsolatban, aminek a kereskedelmi forgalomba szánt változata az előzetes tervek szerint nagyjából 875 dollárba, körülbelül 290 ezer forintba kerülne. Ez azt jelenti, hogy a nyalogatható TTTV egyáltalán nem lesz egy olcsó mulatság – már ha valaki lát benne egyáltalán potenciált, és hajlandó legyártani.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló